Minestrone


Minestrone med parmesan överFörst, detta är inte den där sorgliga ursäkten till soppa ni åt i skolmatsalen. Detta är bonderomantik i matform. Artusis Minestrone är en skördefestsoppa som förlänger livet varje gång man äter den. Precis som zuppa di fagiuoli är detta mer gryta än soppa.

Artusi skriver att den kan vara svårsmält (italienare är smått besatta av matsmältning) och berättar hur han 1855 fick ont i magen efter att ha ätit minestrone i Livorno.
“Maledetto minestrone, förbannade minestrone, mig lurar du aldrig mer”, sade han där han låg och vred sig på sitt hotellrum. Dagen därpå tog han första tåget hem till Florens och blev snart bättre. Sen läste han i tidningen att det var koleran som hade kommit till Livorno. Hotellägaren var död. Minestronen var oskyldig. (…sen kan man undra om det verkligen är så att man kan få en släng av kolera och sen bara skaka av sig det?..)

Vi cyklade bort till marknaden och handlade nästan tio kilo grönsaker. Allt var inte till minestronen, men en stor del. Sen kokte vi den i vår stora sjuliters Creuset-gryta.

I det här receptet skriver Artusi nästan inga mängder utan vi fick måtta efter eget huvud. Efter två försök kom vi fram till det här (för 6 personer):

1. Rensa och strimla tre nävar spenat, en kvarts savoykål och tre stjälkar mangold. Skölj allt och koka på medelvärme i en kastrull tills det mesta av vätskan från bladen kokat bort.

2. Koka ner en burk hela skalade tomater till halva mängden i en egen panna.

Isabella mumsar minestrone3. Hacka två vitlöksklyftor, ett par kvistar persilja och 100 gram parmaskinka. Fräs upp i rejäl skvätt olivolja i en stor gryta. Akta så att det inte bränner vid.

4. Hacka fyra stjälkar selleri, fyra morötter, fyra potatisar, två zucchini och en liten lök och lägg i grytan. Tillsätt också hälften av tomatsåsen och en burk cannelinibönor med spad. (Artusi skriver att den som vill kan lägga till lite fläsksvål. Vi gjorde inte det, men det hade nog gett en god fyllighet till soppan. Bacon funkar också.) Låt det koka ihop en stund.

5. Tillsätt 1,5 liter kalvbuljong. Häll i 2 deciliter arborioris och låt koka tills riset känns klart. Konsistensen ska vara ganska tjock.

6. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesanost och ringla över god olivolja.

Minestrone blir god även när man gör den helt vegetarisk, utan prosciutton och med vegetarisk buljong istället.

Detta inlägg publicerades i Alla recepten, Huvudrätt, Vegetariskt och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Minestrone

  1. Ulrika Rosengren skriver:

    Jag är såld! Skall laga denna så snart jag bara kan.

  2. Anonym skriver:

    Sjukt gott Calle! Nu överlever jag resten av dagen och året känns det som! Tack!

  3. Christina Almgren skriver:

    Den var så god, så god. Har pratat om den vitt och brett här på jobbet. Och alltid lagt in brasklappen: Tänk INTE på skolans blaskiga tomatvatten med djupfrysta ärtor och överkokta, gamla makaroner. Näe, nu har minestrone fått en annan innebörd. Stort tack.

  4. Johanna Schalk skriver:

    Gud så gott Calle! Vi hade en supermysig kväll med bra musik och kul matlagning ihop. Det är så hemtrevligt att stå och hacka alla ingredienser tillsammans. Vi fuskade faktiskt i lite vitt vin också.
    /Johanna och Thorsten

  5. Anonym skriver:

    En fantastisk rätt! Den blir på nåt sätt bara godare ju mer man äter… Och den ser betydligt trevligare ut än den mixade bönsoppan med svartkål. Vi håller dock med Artusi om att den kräver sin mage, om man säger så.
    Frida och Kalle

  6. Pingback: Gelato di Tutti i Frutti (tuttifrutti-sorbet) | Artusi för svenskar

  7. Pingback: Farinata gialla di magro(Soppa på bönor, kål och majsmjöl) | Artusi för svenskar

  8. Pingback: Zuppa toscana di magro alla contadina (Köttfri toscansk bondsoppa) | Artusi för svenskar

  9. Alf Pettersson skriver:

    Tycker den här soppan får till en riktigt härlig smak. Det blir liksom _minestrone_. Några oklarheter angående receptet som jag skulle vilja ha svar på.

    1. Vad gör du med spenaten, mangolden och savoyen? Det stod ingenting i receptet, så jag petade bara ner den.

    2. Vad gör du med den andra hälften av tomaten?

    3. Tycker parmaskinka inte blev särskilt bra. Testade med panchetta och svål som blev lite bättre. Oavsett så kändes inte 100 gram i proportion till resten utan jag kommer nog dubbla mängden i fortsättningen. Med det sagt så ska ju grönsakerna vara i fokus i en skördesoppa, så det är ju ingen biggie. 🙂

    Jag petade för övrigt i lite vitt vin en av omgångarna. Tycker den tillförde en syra som lyfte soppan!

    Stort tack för ett skitbra recept!

    • godani skriver:

      Hej Alf! Kul att du gillar Minestronen. Den är fin.
      1. Spenaten, mangolden och savojkålen förväller man först på egen hand och låter det mesta av vätskan koka bort. Men det går bra att slänga i den rakt i också.
      2. Andra hälften av tomaten sparar man till annat.
      3. Pancetta blir nog kanon. Prosciutto känns lite väl dyrt.
      Ska testa att ha i lite vitt vin nästa gång. Tack!

Lämna ett svar till Ulrika Rosengren Avbryt svar