Om Artusi

Bild på Pellegrino Artusi”Det kommer bli spaghettin som enar Italien”, lär Garibaldi ha sagt som annars oftast själv tillskrivs den äran. Och på många vis fick han rätt.

En bok spelade större roll än någon annan i skapandet av det italienska köket: Artusis ”La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” (Vetenskapen i köket och konsten att äta bra).

Det nya landet Italien

För 150 år sedan reste den matälskande handelsmannen Pellegrino Artusi runt i det nyligen enade Italien. I regionerna talade man olika språk och lagade olika mat. Flera av dem hade tills alldeles nyligen varit egna stater.

Artusi brukade, för egen del, skriva ner hur man lagade de lokala rätterna. Med tiden kom hans privat receptsamling att innehålla hundratals recept från det nya landets olika delar.

Inge trodde på bokidén

När han närmade sig 70 år övertalades han av sina vänner att ge ut receptsamlingen som bok så att den skulle komma andra till glädje. Men det var ingen förläggare som trodde på idén.

Till slut gav han ut boken själv, med en upplaga på 1000 exemplar på hans egen bekostnad. Innan han dog hade den sålt i mer än 200 000 exemplar. Idag, 120 år efter att den publicerades, finns den i så gott som varje italienskt hem och kallas oftast rätt och slätt för l’Artusi.

Italienska kökets fader

Pellegrino Artusi uppfann inte den italienska maten. Men det var han som gjorde den italiensk istället för toskansk, lombardisk, sardinsk och så vidare. Idag äter man pasta alla bolognese, osso buco och saltimbocca över hela Italien, inte bara i Bologna, Milano och Rom. Det är därför Artusi kallas det italienska kökets fader.

Nu lagar vi oss genom boken. Läs mer om vårt projekt här.

57 kommentarer till Om Artusi

  1. Marianne Österholm skriver:

    Jätteintressant och proffsigt. Underhållande enbart läsning… De italienska meningarna i början är dock överkurs för mig. Marianne

  2. Ping: En pasta och en gryta på kanin | Artusi för svenskar

  3. Ping: Spaghetti alla rustica (tomatsås) | Artusi för svenskar

  4. Ping: Risotto alla Milanese (saffransrisotto) | Artusi för svenskar

  5. Ping: Piselli colla carnesecca (ärtor med fläsk) | Artusi för svenskar

  6. Ping: Pollo alla contadina (bondens kyckling) | Artusi för svenskar

  7. Ping: Zabaione (klassisk italiensk efterrätt) | Artusi för svenskar

  8. Ping: Torta di ricotta (Ricottakaka) | Artusi för svenskar

  9. Ping: Crostini di capperi (kanapé med kapris) | Artusi för svenskar

  10. Ping: Crostini di capperi (kanapé med kapris) | Artusi för svenskar

  11. Ping: Risotto coi funghi (svamprisotto) | Artusi för svenskar

  12. Ping: Gelato di limone (citronsorbet) | Artusi för svenskar

  13. Ping: Maccheroni alla bolognese (Makaroner med köttfärssås) | Artusi för svenskar

  14. Ping: Crostini di fegatini e acciughe (kanapéer med kycklinglever och sardeller) | Artusi för svenskar

  15. Ping: Spezie fini (medeltida allkrydda) | Artusi för svenskar

  16. Ping: Spinaci per contorni (spenat som tillbehör) | Artusi för svenskar

  17. Ping: Gnocchi | Artusi för svenskar

  18. Ping: Spaghetti da quaresima (fastlags-spaghetti) | Artusi för svenskar

  19. Ping: Pollo alla Marengo (Kyckling Marengo) | Artusi för svenskar

  20. Ping: Budino alla genovese (timbal på kalv och kyckling) | Artusi för svenskar

  21. Ping: Majonäs på olivolja | Artusi för svenskar

  22. Ping: Maccheroni col pangrattato (Mac’n’cheese) | Artusi för svenskar

  23. Ping: Insalata russa (Rysk sallad) | Artusi för svenskar

  24. Ping: Gelato di pistacchio (Pistageglass) | Artusi för svenskar

  25. Ping: Cacciucco 1 (Toscansk fiskgryta) | Artusi för svenskar

  26. Ping: Osso buco för 4 personer | Artusi för svenskar

  27. Ping: Crostini di caviale (crostini med kaviar) | Artusi för svenskar

  28. Ping: Bistecca alla fiorentina (grillad t-benstek) | Artusi för svenskar

  29. Ping: Vitello tonnato (Kalv i tonfisksås) | Artusi för svenskar

  30. Ping: Gelato di fragole (jordgubbssorbet) | Artusi för svenskar

  31. Ping: Petonciani in umido (tomatsås med aubergine) | Artusi för svenskar

  32. Ping: Torta di Mandorle e Cioccolata (choklad- och mandelkaka) | Artusi för svenskar

  33. Ping: Cacciucco 2 (toskansk fisksoppa) | Artusi för svenskar

  34. Ping: Risotto colle cozze (Musselrisotto) | Artusi för svenskar

  35. Ping: Salsa di magro per paste asciutte (pinje- och sardellsås till pasta) | Artusi för svenskar

  36. Ping: Gelato di Tutti i Frutti (tuttifrutti-sorbet) | Artusi för svenskar

  37. Ping: Cinghiale fra due fuoci (Vildsvinsstek) | Artusi för svenskar

  38. Ping: Risotto coi pomodori (tomatrisotto) | Artusi för svenskar

  39. Ping: Pomodori ripieni (fyllda tomater på två sätt) | Artusi för svenskar

  40. Ping: Passato di patate (potatismos) | Artusi för svenskar

  41. Ping: Gelato di crema (vaniljglass) | Artusi för svenskar

  42. Ping: Gelato di crema (vaniljglass) | Artusi för svenskar

  43. Ping: Zuppa di zucca gialla (pumpasoppa) | Artusi för svenskar

  44. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

  45. Ping: Polenta colle salsicce (gratinerad polenta med salsiccia) | Artusi för svenskar

  46. Ping: Zuppa tartara | Artusi för svenskar

  47. Anonym skriver:

    Väldigt trevlig sida riktigt snygg och proffsig layout lätt att hitta bland recepten 🙂 Lite fler upplagda glass recept skulle från boken skulle uppskattas Är på väg att inhandla en Italiensk glass maskin.

    Så en recenion av den ni använder er skulle sitta fint

    Vänlingen kenta

  48. Ping: Tacchino (Kalkon) | Artusi för svenskar

  49. Ping: Malfattini (enklaste hemgjorda pastan) | Artusi för svenskar

  50. Ping: Carciofi fritti (Fritterade kronärtskockor) | Artusi för svenskar

  51. Ping: Àrista (helstekt kotlettrad) | Artusi för svenskar

  52. Ping: Risotto coi piselli (risotto med ärtor och pancetta) | Artusi för svenskar

  53. Ping: Uova affogate (pocherade ägg) | Artusi för svenskar

  54. Ping: Salsa verde (grön sås) | Artusi för svenskar

  55. Ping: Vitella di latte in guazzetto (Gödkalv i gryta) | Artusi för svenskar

  56. Ping: Farinata gialla di magro(Soppa på bönor, kål och majsmjöl) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s