Våra favoritrecept

Detta bildspel kräver JavaScript.

Här samlar vi våra favoriter från l’Artusi vartefter vi hittar dem.
Prova också att söka efter recept i kategorier som ”vegetariskt”, ”lättlagat” och ”efterrätt” i rullisten i högerspalten. Smaklig måltid!/Hanna och Calle


Kalvschnitzel med citronCostolette alla milanese (kalvschnitzel)

Artusis kalvschnitzel blir extra saftiga eftersom han har en ljuvlig battuto, en röra, under paneringen … Läs mer →


Gnocchi alla romana (gnocchi på mannagryn)Gnocchi alla romana (gnocchi på mannagryn)

Här är ett smaskigt alternativ till potatisgratäng, ett gott tillbehör till grillat. Romerska gnocchi görs på mannagryn och gratineras i ugn. Smaken är en ostig och lite söt. Det är bra festmat, som kan … Läs mer →


Spaghetti med hjärtmusslorSpaghetti con le telline (pasta med hjärtmusslor)

Artusis version av den klassiska pasta vongole. Vi gjorde med hjärtmusslor, supergott!… Läs mer →


Helstekt kotlettrad uppskurenÀrista (helstekt kotlettrad)

Här kommer en smarrig helstekt kotlettrad med smak av rosmarin och vitlök från Artusis bok. Det här är otroligt lättlagad festmat. Köttet serveras kallt och kan gärna göras dagen innan. Vi har provlagat det här två gånger med lite olika … Läs mer →


Bistecca alla fiorentina under uppskärningBistecca alla fiorentina (grillad t-benstek)

Låt köttet tala, sade Pellegrino Artusi. Och köttet talade. Helt utan marinad, kryddning eller sås. Bistecca alla fiorentina är det godaste grillade köttet som det italienska köket har att erbjuda… Läs mer →


Gnocchi med krämig tomatsåsGnocchi

En riktig casalinga (italiensk hemmafru) gör gnocchin medan pastavattnet kokar upp. Det säger Marco Bocciarelli som vi hade till hjälp när vi testade Artusis recept på gnocchi med en enkel krämig tomatsås. Riktigt så snabbt gick det inte för oss, … Läs mer →


CacciuccoCacciucco 1 (Toscansk fiskgryta)

Vi längtade efter färsk fisk, tomat, vitlök och nybakt bröd så vi provade Artusis ena recept på cacciucco (uttalas katjucko). Vi fick precis det vi längtade efter! Den här rätten rekommenderar vi verkligen att ni provar. Enkel att laga och … Läs mer →


Maccheroni alla bologneseMaccheroni alla bolognese (makaroner med köttfärssås)

Vi är inte så dumma att vi talar om för er hur ni ska laga er köttfärssås. Ni vet själva bäst vad ni gillar. Vi presenterar bara allra ödmjukast hur Artusi lagade sin i slutet av 1800-talet. Kanske är hans sätt det … Läs mer →


Minestrone med parmesan överMinestrone

Först, detta är inte den där sorgliga ursäkten till soppa ni åt i skolmatsalen. Detta är bonderomantik i matform. Artusis Minestrone är en skördefestsoppa som förlänger livet varje gång man äter den. Precis som zuppa di fagiuoli är detta mer gryta än soppa. Artusi … Läs mer →


Bruno och Otto äter tagliatelle col prosciuttoTagliatelle col prosciutto (tagliatelle med lufttorkad skinka)

Med det här receptet har vi upptäckt en ny vardagsrätt som vi helt klart kommer laga igen. Det smakar fräscht av skinkan och sellerin och lite sött av morötterna och tomaterna. Den gick hem hos båda våra pågar, men de har … Läs mer →


Saltimbocca alla romana med gröna bönorSaltimbocca alla romana

Här en riktig klassiker från Rom. Fräsch saltimbocca med smaker som “hoppar i munnen”, därav namnet. Artusi recept är, som alltid, lite enklare än andra recept vi provat … Läs mer →


Rulla ricottabollarna i mjölGnudi (nakna ravioli)

Ricotta, parmesan, mangold och muskotnöt är fina smaker som passar otroligt bra ihop. Artusi kallar det här ravioli. Enligt honom är riktiga ravioli vegetariska och utan pastaomslag, men det är en åsikt han verkar vara rätt ensam om. I dag är det här … Läs mer →


Saffransrisotto med marsalavinRisotto alla Milanese (saffransrisotto)

Artusi ger oss tre varianter på risotto som man gör den i Milano, med saffran, en enkel med oxmärg och en med massor av marsalavin. Vi körde på den sista varianten. Marsalavin är ett italienskt dessertvin från Sicilien, bärnstensfärgat och sött. Det gav en … Läs mer →


Osso buco (gryta på kalvlägg)Ossobuco

Det här är kanske den godaste kötträtten vi någonsin har lagat. Ädel och rik. Kungen av köttgrytor. Och Artusis recept är genialiskt enkelt. Han inleder i och för sig med att konstatera att det är bäst att lämna Osso buco-lagandet … Läs mer →


Parmigiana (auberginegratäng)Auberginegratäng à la parmigiana

Aubergine, parmesan och tomatsås. Perfekt vintermat. Mäktig och god, allt som behövs till är en god sallad. Artusi kallar det för Tortino di petonciani, men idag är rätten mer känd som una parmigiana. Den här gratängen räcker till fem personer … Läs mer →


Vitello tonnato (Kalv i tonfisksås)Vitello tonnato (Kalv i tonfisksås)

Här är den klassiska rätten Vitello tonnato. Fantastiskt gott! Receptet känns igen, men som vanligt är Artusis enklare än de flesta senare recept. En speciell grej är att han låter kalven marineras … Läs mer →


Kanin på Artusis vis med mangoldEn pasta och en gryta på kanin

Den här kaninen blev helt fantastisk. Otroligt rik i smaken. Lite söt av morötterna och fyllig av levern. Här gör Artusi två rätter i ett recept: pappardelle med kaninsås (pappardelle col sugo di coniglio) och kaningryta (coniglio in umido). Han använder såsen … Läs mer →


Zuppa inglese (föregångare till Tiramisù)Zuppa inglese (klassisk italiensk efterrätt)

Det här är en av italiens mest älskade efterrätter i dag. En föregångare till den internationellt mer kända tiramisù, som uppfanns nästan 100 år efter att ”La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” gavs ut. Och för en … Läs mer →


Zabaione med en bit chokladZabaione (klassisk italiensk efterrätt)

Eftersom vi hade en halv flaska marsalavin kvar efter risottolagandet för två veckor sedan gav vi oss på klassikern zabaione. Ingen av oss hade lagat det tidigare, knappt ätit heller. Det var enkelt att laga och resultatet blev väldigt sött och … Läs mer →


Torta di risoTorta di riso

Det här är en klassisk italiensk ”torta” det vill säga en mjuk pajliknande efterrätt, fast utan pajskal. Fyllningen den här gången är ris, så det är en ganska matig efterrätt. Perfekt som strandfika. Vi blir alltid lite rörda när vi … Läs mer →

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s