Zuppa toscana di magro alla contadina (Köttfri toscansk bondsoppa)


Toskans bondsoppa

Ytterligare en rustik bönsoppa från Toscana. Vi är tokiga i dem. Mättande, nyttiga och ack så goda.

Artusi har pancetta (italiensk bacon) i sitt recept men det var inte ofta som bönderna hade tillgång till sådan lyx. Vi gjorde som dem och lagade vår soppa helt vegetariskt. Det blev ändå en väldigt smakrik rätt.

Soppa för 6 hungriga matgäster:

  • 200 gram vitt bröd (gärna gårdagens)
  • 300 gram torkade vita bönor (vi använde cannelini)
  • 1,5 dl olivolja + extra till servering
  • 2 liter vatten att koka bönorna i
  • 1 litet huvud strimlad savoykål
  • 1 mangoldstånd (ta bort det mesta av det vita stjälkarna och strimla det gröna)
  • 1 stånd strimlad svartkål (annars grönkål)
  • 2 fasta potatisar, skurna i bitar
  • 2 selleristjälkar cirka 15 cm långa
  • 1 halv liten lök
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk skalade tomater
  1. Blötlägg bönorna i vatten i ett dygn. Gärna med två teskedar bikarbonat i vattnet.
  2. Koka ner en tomatburk till hälften i en kastrull.
  3. Häll av bönornas blötläggningsvatten och koka bönorna i 2 liter nytt vatten tillsammans med en skalad hel lök, några hela klyftor vitlök och några persiljekvistar. Artusi låter även några skivor pancetta koka med i vattnet.
  4. Medan bönorna kokar, hacka sellerin, vitlöken, persiljan och löken fint. Fräs på ganska hög värme i tio minuter i olivoljan i en stor gryta utan att det bränner vid.
  5. Lägg i resten av grönsakerna i den här ordningen: Savoykål, grönkål, mangold, potatis. Låt fräsa så att det börjar dofta om kålen.
  6. Häll över tomaterna. Om det blir torrt, ta lite av bönspadet.
  7. Låt koka på låg värme i cirka en halvtimme.
  8. När bönorna är klara, ta upp 1/4 av dem med hålslev och lägg ner bland grönsakerna (ta med pancettan/baconet om du använt det).
  9. Mixa resten av bönorna med kokspadet (släng bort eventuell lök och persilja först) häll ner i grönsakerna och kålen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Skär brödet i skivor, lägg i en soppskål och häll över soppan. Lägg på ett lock och låt stå i 20 minuter.
  11. Servera med riven parmesanost och god olivolja.

Det här är av många delikata fattigmanssoppor från Toscana. De är verkligen inte vattniga utan nästan som grytor.

Vi har även lagat:

Zuppa di fagiuoli (ribolita)
Minestrone
Farinata gialla di magro (Soppa på bönor, kål och majsmjöl)

Det här är recept nr 58 i boken för er som har den.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Långkok, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s