Farinata gialla di magro (Soppa på bönor, kål och majsmjöl)


Bönsoppa med majsmjölEn mycket enkel och rustik soppa. Artusi rankar den som en av de bästa bland de enkla sopporna. Väldigt toscansk skulle vi säga. Och otroligt god! Servera den med bra olivolja, parmesanost och bröd. Och vill du göra den som i Toscana, strö lite rå hackad rödlök över.

Soppa för fyra hungriga vuxna:

  • 4 dl torkade vita bönor
  • 1/2 litet kålhuvud (vitkål, spetskål eller savoykål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela skalade tomater
  • Några kvistar timjan
  • 4 matskedar olivolja
  • 3/4 dl majsmjöl
  1. Blötlägg bönorna över natten. Häll av vattnet och koka i 2 liter vatten. Koktiden varierar så smaka och avgör själv när de är färdiga.
  2. Mixa bönorna i sitt spad tills det blir en helt slät, vit kräm.
  3. Hacka kålen och lägg i bönsoppan. Lägg i timjankvistarna och salta och peppra. Låt koka under lock i ungefär två timmar på låg värme.
  4. Under tiden. Låt en burk tomater koka ner till hälften i en liten kastrull.
  5. Värm olivoljan i en stekpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem bli mjuka och lätt brynta.
  6. Ta bort vitlöksklyftorna ur oljan och lägg i tomaterna. Låt koka ihop en liten stund. Salta och peppra.
  7. Häll tomatsåsen i bönsoppan. Låt koka ytterligare en liten stund. Ta bort timjankvistarna.
  8. Vispa ner majsmjölet i soppan, rör kraftigt så att det inte blir klumpar.
  9. Låt koka i några minuter.
  10. Servera soppan med parmesan som hyvlats och sen smulats. Ringla god olivolja över.

Soppan ska vara ganska tjock, den är mjuk och len i konsistensen och mycket mättande.

Andra favoritsoppor bland dem vi testat i l’Artusi:

Bönsoppa
Cacciucco (toscansk fisksoppa)
Minestrone

Det här är recept nr 59 för er som har ett eget ex av boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Glutenfritt, Huvudrätt, Långkok, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Farinata gialla di magro (Soppa på bönor, kål och majsmjöl)

  1. Ping: Zuppa toscana di magro alla contadina (Köttfri toscansk bondsoppa) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s