Torta di riso


Torta di risoDet här är en klassisk italiensk ”torta” det vill säga en mjuk pajliknande efterrätt, fast utan pajskal. Fyllningen den här gången är ris, så det är en ganska matig efterrätt. Perfekt som strandfika.  Vi blir alltid lite rörda när vi äter denna för vi tänker på ”la Vanda” en äldre släkting till Calle. Hon gjorde alltid denna, så även den sista gången vi såg henne för några somrar sedan.

Gör gärna kakan dagen innan den ska ätas.

1. Koka 200 gram grötris i 1 liter mjölk. Håll den strax under kokpunkten, efter cirka 30 minuter var riset nästan mjukt, då tog vi av det och lät det svalna.

2. Under tiden skållar och skalar du 100 gram sötmandel och 4 bittermandlar. Mät upp 150 gram socker, använd 2 msk av detta och krossa tillsammans med mandeln i en stor mortel.

3. Artusi föreslår att man ska använda kanderad citron, eftersom vi inte hittat någon sådan (får leta på nästa italienresa) använde vi kanderat apelsinskal. Finhacka 30 gram, samt finriv skal från 1/2 citron. Lägg detta, sockret, mandlarna och en nypa salt i rismjölken.

3. När blandningen svalnat till rumstemperatur blanda i 3 hela ägg och 5 äggulor. Häll smeten i en smord och bröad pajform, 30 cm i diameter. Grädda i ugn, 180 grader i cirka en halvtimme.

Kakan ska bli gyllene och stanna. Låt kakan kallna helt, den är godast kylskåpskall tillsammans med en stark espresso. Innan servering, pudra rikligt med florsocker.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Torta di riso

  1. Ulrika Rosengren skriver:

    Åhhh, jag är en ”sucker” för desserter! Misstänker att den är grymt god.

  2. Ping: Lördagslänkar | Söta saker

  3. Ping: Torta di ricotta (Ricottakaka) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s