Om bloggen

Vi heter Hanna och Calle Godani och håller på att laga oss genom Artusis klassiska kokbok och skriver om det, lite som i filmen Julie & Julia.

Artusi kallas ofta den italienska matens fader och hans bok finns i snart sagt alla italienska hem.

Vi gör det här mest för oss själva, men tänkte att när vi ändå tar oss besvär att översätta recepten, klura ut hur Artusi menar, hitta svenska råvaror som funkar och testa oss fram tills vi är nöjda, ja men då är det väl synd att inte sprida kunskapen.

La nonna som kulturbärare

Det är ju lite speciellt att laga mat från en 120 år gammal kokbok. Och recepten är förstås ännu äldre, nedärvda från mor till dotter genom generationerna. För till skillnad från Frankrike förvaltas den italienska kokkonsten inte av manliga mästerkockar. Här är det istället la nonna, mormor och farmor, som är kulturbärare.

I Italien gjordes en enkät där man bad folk att namnge en gastronomisk auktoritet. De flesta svarade mamma, mormor eller farmor. Få kunde namnet på en enda italiensk kock.
Det var mormödarnas och farmödrarnas rätter som Artusi dokumenterade. Det var också för husfruarna som han skrev boken, vilket var första gången, lite som Cajsa Warg i Sverige.

Vi går på nitarna

Artusis recept är inte nödvändigtvis de enda sanna originalen. Det måste så klart ha funnits olika traditioner för hur man lagade en bolognese redan då för 150 år sedan. Artusi fångade upp en av dem.

Vi kan inte heller lova att hans recept alltid är bra. Många är det, men inte alla. Men det är å andra sidan en av poängerna med den här bloggen. Vi går på nitarna så att ni slipper.

Kontakta oss på calle.godani(snabel-a)gmail.com

Expressen hälsade på oss, här finns artikeln

Annonser

15 kommentarer till Om bloggen

 1. Johanna skriver:

  Vilken härlig blogg och bra idé! Jag följer er från och med nu och ska prova osso bucon snarast! / Johanna

 2. Hur har jag kunnat missa den här bloggen? Nu är jag iallafall jätte glad att jag har hittat den! Det är sånt här som inspirerar mig.

 3. Anonym skriver:

  Kul att ni gillar den! Tack tack./C

 4. Anonym skriver:

  Nu ska jag prova citron och jordgubbs-sorbet till midsommar. Återkommer om va gästerna tyckte.
  //Plupp

 5. Daniel skriver:

  Vad roligt att någon uppmärksammar Artusi. Det är verkligen en fantastisk kokbok. Mina favoriter är nog tomatrisotton, gnocchin med kyckling och potatis och inte minst köttnudlarna.

  • godani skriver:

   Hej Daniel och välkommen! Vilken härlig blogg själv du har (copparules.wordpress.com om någon är nyfiken).
   Så du känner till Artusi. Hur kommer det sig? Letade i boken efter dina favoriter men är lite osäker på vilka du menar. Vilka siffror har rätterna i Artusi? För de måste vi ju laga.

 6. Daniel skriver:

  Tack det samma!

 7. Anonym skriver:

  Oh så underbart, jag älskar italiensk mat. Framför allt älskar jag genuint mat. Kan inte hitta boken i svensk översättning, något ni vet om den finns. Desvärre kan jag nämligen inte italienska 😦

 8. sentiamo skriver:

  Hej! Hittade hit av en slump. Förstår inte hur jag kunnat missa er 🙂 Jag är mest koncentrerad på vin egentligen men det ena föder det andra och vin och mat är ju oskiljaktiga vänner. Artusi ska få bli min ledsagare in i mitt fortsatta, fördjupade, framtida kulinariska äventyr. Tack.

  • godani skriver:

   Roligt att höra! Vi länkar upp till dig nu. Så våra läsare får bra vintips också! Vår erfarenhet av italienska viner är att de nästan alltid är godast till mat. Inga pratviner direkt. Inte så konstigt eftersom maten har en så central plats där. Förutom prosecco då, det står sig fint ensamt.
   /Hanna

 9. kinnajonsson skriver:

  Underbar blogg Calle! Hittade hit av en slump. Ert experiment vill jag gärna läsa mer om så jag hoppas ni fortsätter att laga er fram. Om ni har någon fin sås som är som en majjo med parmesan hoppas jag ni hojtar. Fick något som jag tror var den kombon i Italien (nära Bergamotrakten) men lyckades aldrig förstå vilken sås som bjöds. Och den skulle jag vilja kunna göra.
  God fortsättning!

  • godani skriver:

   Hej Kinna! Kul att du gillar bloggen. Vi fortsätter i makligt takt. Nu ar vi tre barn varav en liten så det blir inte lika frekvent som i början, men men…
   Ska hålla ögonen öppna för en sån sås. Låter gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s