Gelato di Tutti i Frutti (tuttifrutti-sorbet)


Säger vi tuttifrutti tänker de flesta på ett obskyrt nittiotalsprogram av italiensk modell. Eller syntetiskt godis.

När vi provsmakade den här sorbeteten blev vi mycket förvånade, det finns faktiskt en viss likhet med den syntetiska tuttifruttismaken men det här är äkta vara! Ännu en gång har vi med Artusis hjälp återupprättat en smak som misshandlats till oigenkännlighet. Tidigare återerövringar är Minestrone och Mac’n’cheese.

Artusis recept innehåller att fyra frukter, med alternativ:

  • hallon
  • röda vinbär eller  jordgubbar
  • aprikoser eller mjuka persikor
  • kanderad citron.

Vi hittade inga mogna aprikoser och rödavinbärsbusken på gården var länsad av barnen så vi tog jordgubb och persika. Resultatet blev en söt, fruktig och fräsch glass som skulle passa på en nobelmiddag. Som vanligt kallar Artusi det för gelato, men eftersom den är gjord helt utan mjölk eller grädde kallar vi den för sorbet.

Det här ger nästan en liter ljuvlig sorbet:

  1. Gör en sockerlag genom att röra ner 200 gram strösocker i 5 dl vatten och låta det koka i 10 minuter. Kyl ner sockerlagen.
  2. Mixa 100 gram hallon med 100 gram jordgubbar och 100 gram riktigt mogen persika.
  3. Tryck frukten genom en finmaskig sil ner i sockerlagen. Pressa med baksidan av en sked så att så mycket fruktpuré som möjligt kommer med.
  4. Rör ner 20 gram finhackad suckat (vilket är kanderat citronskal) och kör i glassmaskin tills det är klart. Under tiden kan ni lyssna på vår egen spellista på spotify där vi numera har lagt till den första icke-italienska låten.
  5. Glassmaskin från GaggiaLåt stå en timme i frysen så smälter den inte riktigt lika snabbt när du lagt upp den, men är fortfarande mjuk.

Garnera gärna med färska hallon, jordgubbar och persika.

Glass är godast när den är nygjord. Har sorbeten stått länge i frysen så flytta över den till kylen en timme innan den ska serveras. Fluffa sen upp den genom att skrapa upp den med skeden (om den fortfarande är för hård) eller vispa upp den med skeden (om den hunnit mjukna).

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt, Glutenfritt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Gelato di Tutti i Frutti (tuttifrutti-sorbet)

  1. Malin skriver:

    Mm, låter och ser gott ut.

    Kram Malin

    Hann inte med en träff när vi var i Stockholm, tyvärr.

  2. Anna Blomén skriver:

    Hanna, har ni en Gaggiamaskin, eller har ni lånat? Rekommenderar du den? Är väldigt sugen, och menar att eftersom jag inte dricker kaffe och behöver kaffemaskin borde jag få investera i en glass-Gaggia istället?

    • godani skriver:

      Jajamänsan, vi har en med kylaggregat så man slipper lägga in frysblocket i frysen. Vi kan göra många liter åt gången vilket är bra ibland. Dock tar den stor plats och är ganska dyr. Vi har delad vårdnad med en annan glassfantast till vän = ) Han har dock fortfarande inte tagit med den hem utan gjort glassen här hos oss.

  3. Ping: Gelato di crema (vaniljglass) | Artusi för svenskar

  4. Peter Svenonius skriver:

    Det här receptet ska jag testa! Fick vår glassmaskin i går (en Wilma).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s