Gelato di fragole (jordgubbssorbet)


Jordgubbssorbet och citronsorbet, båda efter Artusis recept

Artusi var, som de flesta italienare, besatt av matsmältning. Han rekommenderar därför särskilt glass till efterrätt eftersom det kalla ”kallar tillbaka värmen till magen”. Nu hade det i och för sig kunnat vara direkt skadligt och vi hade ändå moffat på.

Den här sorbeten har vi redan hunnit göra flera gånger. Så himla läcker! Hemligheten är en skvätt apelsin och en skvätt citron som lyfter fram jordgubbssmaken.

Det här blir 8 portioner:

  1. Koka en sockerlag på 1/2 liter vatten och 3 deciliter socker. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sen ner den.
  2. Mixa drygt 300 gram fullmogna jordgubbar och passera genom en sil.
  3. Pressa en apelsin och en stor citron.
  4. Blanda allt och häll i glassmaskinen.
  5. När konsistensen inte blir fastare är sorbeten klar. Den mår bra av att stå i frysen en timmen innan den serveras.

Tillsammans med citronsorbeten är det här det godaste som vi har provlagat från glasskapitlet i Artusis bok. Det roliga med sorbet är att det går snabbt att göra. Den som har en glassmaskin sveper ihop den här sorbeten på en timme.

De svenska jordgubbarna börjar bli fina, men blir bara bättre veckorna som kommer. Det behövs riktigt mogna jordgubbar för den här sorbeten, ibland kan man få köpa dem till extrapris för att de blivit lite mosiga, då passar de utmärkt att göra glass på. Hittar man inte riktigt mogna är det bättre att ta frysta.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gelato di fragole (jordgubbssorbet)

  1. Ping: Gelato di crema (vaniljglass) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s