Bistecca alla fiorentina (grillad t-benstek)


Låt köttet tala, sade Pellegrino Artusi. Och köttet talade.

Helt utan marinad, kryddning eller sås.

Bistecca alla fiorentina är det godaste grillade köttet som det italienska köket har att erbjuda. En tjock skiva t-benstek av hängmörat kött, hastigt grillad och sen uppskuren vid bordet.

Rätten kommer från Toscana och görs egentligen med kött från den lilla vita korasen Chianina, men det hittar man knappast utanför Italien. Är ni i Toscana så passa på. Vi gick till Hötorgshallen och hittade en stock kuturellt förvirrat nötkött, från en halalslaktad smålandsk ko, som hade fått hänga i tre veckor.

Så här tillreder man Bistecca alla fiorentina för fyra-fem personer:

  1. Hängmörad t-benstekBe slaktaren skära en 3 centimeter tjock skiva från en hängmörad t-benstock. Vår stek vägde 1,6 kilo. På ena sidan det t-formade benet sitter filén och på den andra sitter biffen. Försök få en bit med mycket filé.
  2. Ta ut köttet från kylen när du tänder grillen så hinner det bli rumstempererat. Låt kolet brinna ut tills inga lågor syns och glöden fått en tunnt lager aska. Precis innan du lägger på köttet, släng på några kvistar rosmarin på glöden.
  3. Grilla köttet i tre minuter på vardera sida ”över öppen låga”, skriver Artusi. Fettkappan gör att glöden snart börjar brinna igen. Köttet ska grillas hårt, men får inte bli bränt. Då får man flytta köttet eller spruta lite vatten på glöden. Använd grilltång och undvik att sticka i biffen.

  4. Ställ steken upp med bensidan ner. Grilla i sju minuter. Här gör det inget om benet förkolnas.
  5. Grilla ytterligare en minut på vardera sida. Biffen ska ha mycket grillyta utanpå och vara blodig inuti.
  6. Lägg köttet på en skärbräda och ställ på bordet. Salta på båda sidorna och låt en klick smör smälta över. Man kan också ringla lite god olivolja över, men Artusi är en smörig man.
  7. Skär bort fettkappan. Skär sen ut köttet utefter benet och tranchera i aptitliga skivor.
  8. Servera med bönor och en sallad och en god Chianti.

Haken med den här rätten är priset. Det är dyrt med hängmörad t-benstek. Vår bit kostade 500 kronor. Men då får man också lyxgrill för fem personer.Bistecca alla fiorentina med bönsallad

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Kött, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bistecca alla fiorentina (grillad t-benstek)

  1. Rolf Persson skriver:

    Kan det stämma att steken vägde 1,6 kg

  2. godani skriver:

    Jadå, vi vägde den själva också. Det är ju mycket ben i så det blir ganska tungt.

  3. Anonym skriver:

    Magisk rätt😄👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s