Konsten att rensa kronärtskockor


Kronärtsskockor är den godaste grönsaken, så är det bara. Hanna brukar gå bananas på dem när vi är i Italien. Sist vi var där hade vi den enorma lyxen att bli serverade skockor som plockats i trädgården bara några minuter innan.

Här visar Marco Bocciarellis mamma Laura hur man rensar unga kronärtskockor, som behövs bland annat i de här recepten från l’Artusi:

Här följer nonna Lauras anvisningar i text plus hennes recept på Carciofi alla romana, en rätt som tyvärr inte finns med i l’Artusi.

Så här rensar man kronärtskockor (primörer):

  1. Pressa ur saften från en citron i en skål med kallt vatten.
  2. Ta en kronärtskocka i taget. Plocka först bort blad for blad nerifrån tills bladen som tittar fram har vit bas.
  3. Skär sen bort den gröna delen blad for blad, runt, runt, högre och högre upp.
  4. Kapa sen toppen i en spiralrörelse uppåt.
  5. Kapa stjälken, och skala bort allt grönt på den återstående biten.
  6. Lägg skockorna i citronvattnet vartefter de bli klara.
  7. Banka skockorna med ovansidan mot bänken sa att bladen öppnar sig lite.

Carciofi alla romana

Carciofi alla romana (kronärtskockor i gryta på nonna Lauras vis):

  1. Ta en rensad kronärtskocka och salta inuti och runt om. Stoppa in en klyfta vitlök och nypa hackad persilja (vissa föredrar mynta). Håll den upprätt och fyll den med olivolja.
  2. Ställ skockorna upp och ner i en panna som är så liten att de står tätt ihopa.
  3. Skvätt en handfull vatten per skocka plus en extra handfull vatten.
  4. Fräs på hårt i början sa att de far lite stekyta, koka sen under lock på lägre temp tills de är klara, cirka 20 minuter.
  5. Servera varma eller kalla.

Carciofi alla romana

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s