Zuppa tartara


Zuppa tartaraAldrig förr har vi blivit bakfulla av en efterrätt, men några timmar efter den här zuppan var det faktiskt så det kändes. Jag (Calle) använde alldeles för mycket alchermes och fullkomligt dränkte savoiardikexen i den 21-procentiga likören. Innan jag visste ordet av hade nästan hela flaskan gått åt. Hoppla.

Nästa gång doppar jag savoiardi-kexen hastigt i likören.

Bortsett från att det blev lite starkt är det en mycket trevlig smakkombination. Den kryddiga spriten bryter av mot ricottans krämighet och syltens sötma. Det här kommer vi att göra igen.

Artusis zuppa tartara för 8 personer:

  • 200 gram ricotta
  • 2 matskedar socker
  • 1/2 tesked kanel
  • en skvätt mjölk
  • 20 savoiardikex
  • ca 3 deciliter alchermes-likör
  • 5 matskedar hallonsylt
  • 1 burk aprikoser i sockerlag
  1. Rör ner 2 matskedar socker, en halv tesked kanel och en skvätt mjölk i 200 gram ricotta.
  2. Klä insidan av en ganska grund skål med diameter ungefär 20 cm i plastfolie.
  3. Doppa hastigt savoiardikex i alchermes-likör och klä skålen i ett lager kex.
  4. Varva sen ricottan, hallonsylten, skivor av inlagda aprikoser och fler kex doppade i alchermes, tills skålen är full. Lått stå i kylen i åtminstone några timmar.
  5. Vänd upp zuppan på ett fat och servera.

Det här är en av flera föregångare till tiramisù, som inte kom till förrän på 1970-talet. I l’Artusi finns flera andra efterrätter där man doppar savoiardikex i sprit och kombinerar med till exempel zabaione.

Alchermes är en italiensk spritsort som används uteslutande för att färga och smaksätta efterrätter. Den kraftiga röda färgen och det magiskt klingande namnet kommer från en av ingredienserna: Kermeslusen, en liten parasit som har använts för att färga saker rött sedan antiken.

Eller så borde det vara. I början av 1900-talet sjönk försäljningen av Alchermes kraftigt när folk fick klart för sig att det var en parasiterande insekt som utgjorde fem procent av innehållet. Den flaska som vi köpte med oss från Italien innehåller istället azo-färgerna E122 och E124.

Vilket nedköp! Hellre lusen då.

Alchermes går inte att få tag i Sverige. Nu är den nästan slut och vi letar efter ett alternativ. Säkert finns det något på systembolaget som kan funka, men vi kommer inte på något bra. Hjälp oss! Det ska smaka julkryddigt av kanel, kryddnejlika och kardemumma. Lite åt jägermeiser-hållet, fast utan det bittra.

Alchermes

Detta inlägg publicerades i Alla recepten, Efterrätt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Zuppa tartara

  1. Eva Kjellman skriver:

    Glögg, kanske?

  2. Malin´s Diner skriver:

    Ingen kaka som gått hem hos Olly och Kalle alltså… ;oP

    Kram Malin

  3. godani skriver:

    Naj! Ingen kaka för absolutister!

  4. Mirja skriver:

    Hej!
    När jag var i Palermo förra hösten hos en vän så bjöd hon mig på köttrullar fyllda med brödsmulor och om det var ost eller lök också i dem.. Det var tunt skuret kött och brödsmulor – det minns jag. Sedan åt vi det tillsammans med potatismos. Hon åt även en liknande rätt men då gjord på fisk på en restaurang vi besökte.
    Detta var fruktansvärt gott, finns det någon chans att du vet vad jag pratar om och om det finns i Artusis bok?

Lämna ett svar till godani Avbryt svar