Finocchi colla balsamella (fänkål med bechamelsås)


Fänkålsgratäng garnerad med fänkålsvippor.Vintertid är fänkålen som finast, det här är ett härligt sätt att tillaga dem på. Vi serverade den ihop med en jätteform parmigiana.

Det är många moment och massor av grytdisk men väl värt det. Fänkålen är kokt först i både smör och mjölk för att slutligen gratineras med parmesanost och bechamelsås, krämigt och gräddigt är bara förnamnet. Ganska typisk mat för Emilia-Romagna, regionen som Artusi själv kom ifrån.

Ingredienser:

  • Fänkål, 2 stora eller 3 små
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 50 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 sats bechamelsås

Gör så här:

  1. Ansa fänkålen och skär den i klyftor (ta bort rotstocken).
  2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten i 2 minuter och låt sen rinna av väl.
  3. Smält smöret, låt fänkålen gå i smöret på medelvärme i 10 minuter.
  4. Häll på mjölken, koka upp och låt sjuda i ytterligare några minuter.
  5. Lägg fänkålen i en form och täck med parmesanosten.
  6. Häll över bechamelsåsen och gratinera på 230 grader tills det hela får färg och bubblar ordentligt.

Artusi föreslår att man ska servera detta med kokt eller stuvat kött. Vi tänker att det skulle vara gott med några goda färska salsiccas som stekts. Men vi åt det som sagt med en auberginegratäng – kombinationen blev en matig, mättande vegetarisk måltid.

Det här är recept nummer 439 för er som har boken.


Gillar ni det här receptet så tror vi att ni kommer gilla:

Gnocchi alla romana (gnocchi på mannagryn)

RECEPT: Gnocchi alla romana (gnocchi på mannagryn)

Àrista (helstekt kotlettrad)

Àrista (helstekt kotlettrad)

 

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Långkok, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s