Balsamella (bechamelsås)


Kronärtskockor doppade i bechamelsås
”En bra balsamella är tillsammans med en välgjord köttfond grunden och hemligheten till fin matlagning (…) Det här är samma sås som fransmännens béchamel, bara mindre komplicerad”, skriver Artusi. I dag kallar italienarna såsen besciamella och så var det nog redan då, men Artusi led av en slags lillebrorskomplex mot Frankrike som var den stora gastronomiska nationen i slutet av 1800-talet.

Man måste minnas att Artusi skrev sin bok i en tid då den nyfödda Italienska staten kämpade med att hitta en enande identitet. Därför hittar Artusi ofta på nya italienska namn på rätter som var kända under sina franska namn. Och därför försitter han aldrig en chans att ge fransoserna en känga.

Vi provlagade hans recept på bechamelsås och det här hade han inte koll på, gubbe. Följer man hans instruktioner får man en alldeles för tunn sås. Tur att vi är här och provlagar åt er så att ni slipper gå på nitarna.

Det här receptet är justerat och följer ni det får ni en lagom tjock bechamel för till exempel lasagne. Ibland vill man ha den lite tjockare som på bilden, där kronärtskockor doppats i bechamel för att sen friteras. Då tar man bara lite mer mjöl eller lite mindre mjölk.

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk

Gör så här:

  1. Smält smöret och rör ner mjölet i det med en visp. Fortsätt röra om på medelhög värme tills det börjar få färg.
  2. Häll i lite mjölk i taget och rör hela tiden med vispen. Låt såsen börja puttra och tjockna  innan du häller på mer.
  3. Fortsätt hälla i lite mjölk i taget tills du är nöjd med konsistensen.
  4. Smaka av med salt och eventuellt lite muskotnöt.

Det här är recept 137 för er som har boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Lättlagat, Tillbehör och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Balsamella (bechamelsås)

  1. Göran skriver:

    Hej,
    Undrar över mjölet under punkt 3… här ska det väl stå mjölk?
    Tack för det ni gör.

  2. Ping: Finocchi colla balsamella (fänkål med bechamelsås) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s