Vi ordnar mat- och vandringsresa till Cinque terre


Stigen mellan Portovenere och Cinque terre

En dröm är på väg att gå i uppfyllelse för oss. I oktober ordnar vi vår första mat- och vandringsresa till Cinque terre och Apuanerna.

Vi har pratat om detta flera år, men inte kommit till skott. Vi har så många pärlor som vi vill dela med oss av. Mat som är så god att man blir helt fnittrig. Och platser så vackra att man blir religiös.

Det här är vårt lilla hörn av himlen. En trakt som vi med tiden lärt känna riktigt bra.

Mat och vandring

Så i höstas lossnade det plötsligt. Av en slump träffade vi Nicklas Lautakoski som har en resebyrå som ordnar vandringsresor till bland annat Kebnekajse och Kilimanjaro. Han gillade tanken på mat och vandring i kombination och berättade att han och hans kompanjon just letade efter ett lämpligt resmål för att ordna kortare resor.

Han bad oss ta fram ett förslag på en femdagarsresa. Vi gick loss och spånade fram fyra olika förslag. Nicklas fastade för ett av dem. Sen bollade vi det fram och tillbaka, och finjusterade tills alla var nöjda.

Om vi får säga det själva så är det är en riktigt grym resa som vi har konstruerat. 5 timmars vandring om dagen med några av våra favoritplatser längst vägen.

Musslor och sardeller

Vi startar i Portovenere, som är känt för sina musslor, en plats där vi varit mycket och där Calles faster bor. En halvtimmes brant vandring uppåt ligger Rifugio Muzzerone i en olivlund. Rifugio är en slags vandrarhem. Det här drivs av Ettore, som är gammal klättrare. Kocken är från byn och på hösten brukar han plocka svamp i slänterna och bjuda på. Här äter man enkelt och gott. Och hälsosamt. Musslor, saltade sardeller, pesto är traktens specialiteter.

8-musselspaghetti

Sen korsar vi hela världsarvet Cinque terre på två dagar. Här har vi valt de vildare stigarna och de som går på höjden, som många turister missar.

Bortglömt hörn av Toscana

Därpå tar vi tåget till Pietrasanta och vandrar upp i marmorbergen, ett hörn av Toscana som är lite bortglömt av turisterna men som är desto populärare bland italienarna. På somrarna flyr många upp i de här bergen för att slippa hettan och den fuktiga luften nere vid havet. Vandring är ett folknöje, ungefär som i Norge. Därför finns där gott om bra ställen att äta och sova på, så kallade rifugi.

Vandring i Apuanska alperna

 

Historisk vandringsled

Här har vi valt en rifugio som drivs av tre systrar, varav den ena är kock. De lagar rustik, rejäl mat med rena smaker – italienska köket när det är som bäst.

Intill rifugion finns en av världens första via ferrata, en slags vandringsleder på exponerade platser med möjlighet att säkra sig i vajrar och kedjor. Den här är vertikal och består bitvis av trappsteg som hackats ut i berget för 124 år sedan.

Fyra bokningar

I oktober går första resan. Då är det Calle som guidar tillsammans med en guide från Swett. Hanna tar hand om Hubert. Men vi hoppas att det blir fler resor och då jäklar ska Hanna guida.

Resebyrån la upp resan på sin webb i förrgår och har redan fått fyra bokningar! Yikes. Lite läskigt är det, men framför allt härligt pirrigt.

/Calle och Hanna Godani


(Här kommer lite fler av våra bilder från Cinque terre och de apuanska alperna.)

2-manarola 3-cinqueterre-riomaggiore3

10-sardeller

cinqueterre-cornigliauppifran

15-cinqueterre-cornigliauppifran2 cinqueterre-mot-palmaria cinqueterre-riomaggiore2 cinqueterre-riomaggioretrappor

4-apuaneferrata 5-apuanebimbidelprocinto 6-apuane2 7-apuanemonteforato
9-pizzaaltaglio 10-nygjordgelato

11-vildtimjan
apuaneblommor apuanecallehanna apuanehannacalle

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s