Zuppa di Lenticchie (Linssoppa)


Tallrik med linssoppa och parmesan

En gång om året finns det nypressad olja, novello, i affärerna, numera även här i Sverige. Då gäller det att passa på för den där alldeles speciella smaken bleknar för varje vecka som går och snart är det bara en vanlig olivolja. Gräs och en pepprighet som kan få en att hosta om man tar en hel matsked.

Ingenstans kommer novellon till sin rätt som när man ringlar den över en nylagad grönsakssoppa. I dag gjorde vi hans version av bönsoppa med linser i stället, praktiskt när man glömt att blötlägga bönor. Lovar att göra bönsoppan också snart. Vi hade även i en morot vilket inte är med i originalreceptet, men den kom med av bara farten.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2,5 dl puylinser eller andra gröna/bruna linser
  • 1 stjälk selleri
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 2 matskedar olivolja
  • några kvistar bladpersilja, bladen
  • 1 burk hela tomater
  • salt och peppar
  • Olivolja, parmesanost och några skivor surdegsbröd till serveringen.

Gör så här:

  1. Häll tomaterna i en kastrull och låt koka ner till hälften.
  2. Koka linserna i ca en liter vatten, i 15-20 minuter, smaka, de ska inte koka sönder. Häll av och SPARA kokvattnet, det ska användas i soppan.
  3. Hacka löken, persiljan, moroten och sellerin fint. Fräs på låg värme i tjugo minuter, höj värmen en kort stund i slutet så att det får lite färg. Men använd för allt i världen inte den goda novello-oljan till att steka i. Peppra rejält med svartpeppar.
  4. Skopa två soppslevar av linsernas kokvatten över grönsakerna och lägg sedan i två matskedar av tomaterna. Låt koka upp.
  5. Blanda i linserna och spä med linsernas kokvatten till lagom soppkonsistens. Salta.

Servera soppan med bröd som du rostar, skär i tärningar och lägger i tallrikarna innan du häller upp soppan. Ringla över olivolja och riv parmesanost på varje portion.

Detta är recept nummer 61 för er som har boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Lättlagat, Soppor, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Zuppa di Lenticchie (Linssoppa)

  1. Göran skriver:

    Gott. Riktigt god soppa. Ser fram emot bönvarianten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s