Vegetarisk köttfärssås inspirerad av Artusi


We’re back! Det blev lite för mycket matskriverier där ett tag, och nytt jobb för Hanna och så ett tredje barn också, men nu föll andan på igen, så här är vi.

För köttfärssås gäller tumregeln att ju mer tid man lägger ner på den desto godare blir den. Vi testade att göra en vegetarisk köttfärssås efter konstens alla regler, inspirerad av Artusis ragù. Och se det gick att få till den där stora, härliga, trygga smaken som man vill ha i en köttfärssås. Oumph-bitarna bidrog tuggighet.

Spaghetti med vegetarisk köttfärssås och parmesan riven över.

Ingredienser (4-5 portioner):

  • 500 g spaghetti
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • Färsk timjan
  • 1 glas rött vin
  • 5 msk olivolja
  • 200 g Oumph chunk
  • Rapsolja för stekning
  • 2 msk soja
  • Persilja
  • Muskotnöt
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka ner en burk hela skalade tomater till halva mängden i en egen kastrull.
  2. Under tiden, skär vitlöken tunt och tärna moroten, sellerin och löken fint.
  3. Fräs på medelhög värme i en annan gryta tillsammans med lagerblad och timjan.
  4. När hacket börjar få färg häll i ett glas rött vin och låt koka ner. Sen i med de reducerade tomaterna.
  5. Stek oumph-bitarnai lite olja på ganska hög temp så att de får bra stekyta. Häll i en skvätt soja på slutet så att bitarna får lite sälta.
  6. När såsen börjar bli klar skär oumphen i småbitar och rör ner i såsen. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Hacka en rejäl näve persilja och rör ner också.
  7. Koka spaghettin i rikligt med saltat vatten. Någon minut innan den är helt klar, häll över två skopor av kokvattnet i såsen, häll av vattnet och låt pastan gå klart i såsen på låg värme.
  8. Ringla god olivolja över och servera med massor av nyriven parmesan. Ät och njut!

dsc_0370-2Vi har hundratals recept kvar i Artusis fetekokbok, så oroa er inte, vi kommer att fortsätta laga oss igenom denna guldklimp och varva med tips om hur vi lagar italiensk mat här hemma, både på grå vardagar och röda helgdagar.

PS. Vi är inte sponsrade av Oumph eller några andra, vi skriver bara om grejer vi själva gillar.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Glutenfritt, Pasta, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s