Brodo (köttbuljong)


buljongMedan jag skriver stiger de ljuvligaste dofter från kastrullen på spisen. Det här tar lite tid att göra, men sen har man sin egen buljong. Och hur coolt är inte det?

Buljong är ju en av de saker det fuskas mest med inom matindustrin, med massor av smakförstärkare. Därför blir aldrig hemgjord buljong lika koncentrerad i smaken. Man får använda lite mer bara.

Det behöver du:

  • 1/2 kg nötkött (vi tog högrev)
  • 1/2 kg ben med märg
  • 1 lök
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 knippe bladpersilja (stjälkarna)
  • 1 knippe basilika (stjälkarna)
  • 3-4 l vatten
  1. Klyv löken med skalet på. Rosta löken på hög temp i ugnen i en halvtimme.
  2. Skala morötterna. Knyt ihop en liten boquet garni av stjälkar från basilika, persilja och selleri.
  3. Lägg allt i en stor kastrull och täck med kallt vatten.
  4. Koka upp långsamt. Lyft bort det skum som bildas. Sjud på svag värme i tre till fem timmar.
  5. Smaka av med salt, men inte för mycket. Är smaken väldigt tunn så låt den koka en timme till utan lock så att den reduceras.
  6. Lyft ur köttet, benen och grönsakerna. Låt buljongen kallna och sila sen av den, gärna genom en duk så att den blir klar och fin.
  7. Frys in det du inte tror du kommer använda inom några dagar. En del fryser in buljongen som iskuber. Vi föredrar små plastpåsar.

”Som alla vet ska det som vill göra god buljong lägga köttet i kallt vatten och sen mycket sakta koka upp det. Den som istället vill göra gott kokt kött lägger det i kokande vatten.”

Artusis bok är full av klokheter som denna. Vet ni till exempel hur man tog till vara på buljongen i Italiens sommarhetta innan kylens och frysens tidevarv? ”Koka upp den varje morgon och kväll”, skriver Artusi.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Kött och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s