Tartufo (tryffel)


TryffelMan får väl anta att det var billigare med tryffel i 1800-talets Italien. Åtminstone verkar det så om man ser till hur Artusi gödslar med tryffel i sina recept. Inte lika lätt att göra det i dagens Sverige. Vit tryffel från Alba, den som anses vara den finaste, kostar 70 kronor grammet. Svart gotländsk tryffel kostar 8 kronor grammet. Vår lilla knöl gick loss på 120 kronor så det fick räcka med en.

Enligt Artusi tappar den svarta tryffel sin smak snabbare. Kanske var det det som hade hänt för våran hade väldigt mild smak. Men vad gott det var ändå!

Så här tillagade man tryffel i Bologna i mitten av 1850-talet enligt Artusi. Det var väldigt enkelt att laga och vi la upp tryffeln direkt på varsin liten tallrik och åt med gaffel som en lyxig förrätt för två.

Ingredienser:

  • Tryffel
  • Parmesanost gärna lagrad i 36 månader eller mer
  • Olivolja
  • Citron

Gör så här:

  1. Skiva tryffeln så tunnt det går, vi använde en potatisskalare.
  2. Lägg ett lager tryffel i en stekpanna i gjutjärn.
  3. Lägg ett lager tunnt skivad parmesanost över. Varva med ett lager tryffel och ett lager parmesanost till.
  4. Häll över en generös slatt av god olivolja. Salta och peppra. Sätt pannan på hög värme.
  5. Ta bort pannan från värmen så fort det börjar fräsa.
  6. Pressa lite citronsaft över. Ät och njut!

Färsk tryffel förvaras bäst i en glasburk med lock. Är den jordig använder du en liten borste som doppas i kallt vatten och rengör tryffeln.

Det här är recept nr 408 för er som har boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Förrätt, Glutenfritt, Lättlagat, Vegetariskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tartufo (tryffel)

  1. Martina skriver:

    Bästa ekologisk tryffel produkter från Italien på:
    http://www.ekoitalia.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s