Kyckling-gnocchi


Kycklinggnocchi med smörfräst salvia

Artusi har flera recept på gnocchi, vi har bland annat gjort hans potatisgnocchi och hans gnocchi alla romana på mannagryn, båda mycket goda. Nu har vi testat hans kyckling-gnocchi, en bra grej att göra när man har rester av kyckling eller kalkon.

Det här är närande mat med snälla, delikata smaker av muskotnöt och parmesan. Lite tuggigare än vanliga potatisgnocchi.

Ingredienser:

  • 3 mjöliga potatisar
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl finriven parmesanost
  • 10 riv på en muskotnöt
  • 1 stort kycklingbröst eller kalkonbröst (omkring 250 gram)
  • 1 dl vetemjöl
  • Salt och peppar
  • 1,5 liter hönsbuljong

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen. Pressa dem med potatispress i en skål.
  2. Ta bort eventuellt skinn från kyckling- eller kalkonbröstet. Finhacka med en mezzaluna (halvmåneformad kniv). Fågelköttet ska bli riktigt fint, tänk bulgurgryn.
  3. Blanda fågelköttet med potatisen. Rör ner äggulorna. Vi hade kalkonkött som vägde 230 gram och behövde tre äggulor för att få det att binda. Har man mindre mängd kött räcker det med två äggulor.
  4. Krydda med muskotnöt, salt och peppar och blanda noga med händerna eller en slev till en massa.
  5. Häll upp vetemjölet på en stor skärbräda, lägg potatis och kycklingmassan i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
  6. Dela degen i mindre bitar och rulla till långa lillfingersmala rullar. Dela rullarna i cirka 1 cm stora bitar, gör ett liten fördjupning i varje bit med lillfingret.
  7. Lägg upp gnocchisarna på mjölad skärbräda och pudra eventuellt med lite mjöl om de är klibbiga.
  8. Koka upp buljongen, skruva ner värmen så att det bara precis sjuder och lägg i gnocchis, cirka 30 i taget, med hjälp av en hålslev.
  9. Låt sjuda i 3-4 minuter och ta upp med hålsleven.
  10. Servera gnocchis i buljongen i små skålar. Eller med smörfräst salvia och parmesan.

Vi hade kalkonmiddag i helgen och kokade en superbuljong på skrovet. (Låt skrovet koka med morötter, rotselleri, persiljestjälkar och lök i tre timmar och sila av). Det överblivna kalkonköttet använde vi till de här små godbitarna.

Den här rätten tar en stund att fixa, men det är mysigt att stå och rulla gnocchis tillsammans. Se till att ha gjort i ordning stora skärbrädor för dem att ligga på. Ta fram tallrikar och duka bordet så att det bara är att servera allteftersom de blir klara.

Det här är recept nr 14 för dig som har boken.

Kycklinggnocchi i buljong

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fågel, Huvudrätt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s