Pesche ripiene (fyllda persikor)


Fylld persika

Det här är en otroligt snygg, god och lite gammaldags efterrätt. Syrliga persikor fyllda med mandel och savoiardikex, bakade i ugnen med en bottenskyla av vitt vin. Vi kommer att göra den fler gånger under den här persikosäsongen. Den här desserten är ett utmärkt alternativ till paj och passar bra efter en soppa.

6 portioner (ja man vill ha två halvor var!)

Ingredienser:

  • 6 stora persikor, knappt mogna
  • 4 savoiardikex (ladyfingers)
  • Knappt 1 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 3 st persikomandlar (som finns inuti persikans kärna)
  • 1 msk suckat (kanderat citronskal)
  • Knappt ett halvt glas vitt vin

Gör så här:

  1. Dela persikorna i halvor. Ta bort kärnorna (spara tre) och gör hålen större med en liten vass kniv. Spara fruktköttet du tar bort.
  2. Mortla sötmandeln med 3/4 dl av sockret samt tre av persikokärnemandeln (knäck kärnan med en nötknäppare så får du ut en bittermandeldoftande nöt/mandel).
  3. Lägg i fruktköttet du tagit bort när du tog bort kärnorna och mortla till en smet.
  4. Smula ner savoiardikexen i smeten och rör slutligen ner suckaten.
  5. Lägg persikorna i en form, de kan stå tätt. Fyll dem med smeten. Strö över resten av sockret (1/4 dl) och häll vinet på botten av formen.
  6. Baka persikorna i ugn, 200 grader i 15-20 minuter. Sockret och smeten ska bli gyllene och persikorna ska mjukna.
  7. Servera persikorna ljumma eller kalla, med vinskyn över. Vi hade kokosglass till, men lite mascarpone utrörd med florsocker och citronskal skulle också passa bra.

Detta är recept nr 697 för er som har boken.

Öppnad persikokärna

Persikomandel

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s