Konsten att rensa bläckfisk


Bläckfiskar

Mysteriet med den försvunna bläckblåsan är löst.

Vi bad en av fiskgubbarna på marknaden i La Spezia att visa oss hur man hittar bläckblåsan så att man kan använda bläcket till, exempelvis svart risotto. Det visar sig att vi har använt fel sorts bläckfisk hela tiden. Vi har använt den sort som på italienska kallas heter totani men den har bara en mindre mängd bläck. Seppia är den sort man ska använda. Så här rensar man seppia och tar tillvara på bläckblåsan:

På marknaden i La Spezia brukar det finnas fyra sorters bläckfisk, två åttarmade (polpo och moscardini) och två tioarmade (seppie och totani, som är vanligast i svenska fiskdiskar).

Man kan också köpa bläckfiskbläck i torkad form, som pulver. Det säljs bland annat i Cajsa Wargs butiker.

(När ni läser detta är vi i bläckfiskens förlovade land, Ligurien. Seppian är den godaste bläckfisken att grilla också.)

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsten att rensa bläckfisk

  1. Malin´s Diner skriver:

    Äter jag bläckfisk så blir det en redan rensad en utan bläck. Gärna redan färdigfriterad på restaurang… 😉

    Njut på semestern! Men det gör vi hemma också, strålande sol!

    Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s