Dolce di chiare d’ uovo (Tårtbotten på äggvitor)


Artusis tårtbotten för jordgubbstårtaOm du har äggvitor över och blir sugen på tårta är det här ett bra recept. Artusi beskriver det här som en kaka men vi tycker att den blir lite för torr för att vara god. Som tårtbotten är den dock bra, russinen är valfria. Vi gjorde klassisk gräddtårta med jordgubbar.

Ingredienser:

  • 8-9 äggvitor
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 150 gram smör
  • 1 dl russin, gärna sultanrussin
  • 1 msk cream of tartar finns att köpa i the english shop
  • 1/2 msk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd i socker och mjöl.
  2. Smält smöret och rör ner det, blanda väl.
  3. Lägg i cream of tartar, bikarbonat och vaniljsocker. Rör ner russinen sist.
  4. Häll smeten i en rund form som du smörjt med smör och ”bröat” med strösocker.
  5. Baka i 180 grader i 20 minuter. Låt svalna.

Det här är recept nr 633 för er som har boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dolce di chiare d’ uovo (Tårtbotten på äggvitor)

  1. Malin´s Diner skriver:

    Sån där cream of tartar har jag haft i olika recept, men aldrig haft hemma. Har läst att man kan ta bakpulver i stället eller eventuellt lite citronsaft. Beror väl på till vad man ska ha det.

    Ha en härlig midsommar kusin med familj!

    Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s