Le tazzine (äggkräm med orientalisk touch)


Små koppar med äggkrämHär är en riktigt söt, fluffig, äggtoddy-liknande dessert från l’Artusi, som vi aldrig har stött på i Italien. Kanske har den förpassats till historien. Den serveras i små koppar, le tazzine betyter just de små kopparna på italienska. Lite för söt för vår smak, men vår kompis Tina, som var här när vi provad receptet, gillade det.

Apelsinblomsvattnet och kanelen gör det intressant. Smaken för tankarna till Iran och främre orienten.

Ingredienser för 10 små koppar:

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel
  • 10 äggulor
  • 1 dl vatten
  • 1,5 tsk apelsinblomsvatten
  • mald kanel till garnering

Gör så här:

  1. Skålla och skala mandlarna, rosta dem i torr stekpanna tills det börjar dofta och mandlarna fått lite färg. Mal dem i en mandelkvarn eller krossa fint i en mortel.
  2. Lägg socker och vatten i en ganska stor kastrull. Koka upp och låt sjuda i tre minuter så att sockret löser sig. Låt det svalna till cirka 40 grader.
  3. Rör ner äggulorna en i taget i sockret. Rör med visp hela tiden. Låt kastrullen stå på svag värme.
  4. När alla äggulorna är iblandade, höj temperaturen ett snäpp och låt äggblandningen bli varm och tjockna en aning, men den får inte börja ryka eller koka.
  5. Vispa sedan äggblandningen hårt med elvisp, den ska bli helt vit och tjock.
  6. Blanda i apelsinblomsvattnet och mandelmjölet. Rör om ordentligt.
  7. Häll upp smeten i små koppar typ espressokoppar. Dessertglas eller äggkoppar går också bra.
  8. Häll en liten dutt kanel i mitten av varje kopp. Den får varje gäst själv röra ner i koppen vid servering. Ställ in i kylskåpet i minst en timme innan servering.

Det här är som sagt en väldigt söt efterrätt, därför räcker det att servera den i små koppar.

Apelsinblomsvatten hittar man ofta i orientaliska livsmedelsaffärer men det finns även på ICA maxi och liknande stora mataffärer.

Det här är recept 686 för er som har boken

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Le tazzine (äggkräm med orientalisk touch)

  1. Tina skriver:

    Jajamensan! Smaken var lite speciell (åt det ”juliga” hållet) men inte värre än att jag satte i mig ”ett gäng”. Men så gillar jag fluffiga efterrätter också, var nog helt rätt person att bjuda :-).

  2. Malin´s Diner skriver:

    En spännande dessert, helt klart inget man lagar varje dag ens varje helg eller månad. Men hade jag blivit bjuden så hade jag ätit med stor aptit, det är jag säker på!

    Kram kram och grattis ännu en gång Hanna! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s