Salsa bianca (vit smörsås)


Sparris med salsa bianca

Det här är en enkel, mild sås som passar mycket bra till kokt sparris eller kokt blomkål. Det är som en enklare beurre blancsås, utan schalottenlök och mycket lättare att tillreda. Du gör den medan sparrisen kokar.

Sås till 4 personer (räcker till ett halvt kilo sparris):

  • 100 gram smör
  • 1 matsked vetemjöl
  • 1 matsked vitvinsvinäger
  • 2,5 dl vatten
  • 1 äggula
  1. Lägg hälften av smöret och allt mjölet i en kastrull. Låt smälta ihop, rör hela tiden. Efter en liten stund när smöret bubblat klart ändrar det färg till nötbrunt.
  2. Häll sakta i vattnet, rör hela tiden. Låt det inte koka för häftigt. Låt puttra ihop under ständig omrörning i någon minut.
  3. Lägg i resten av smöret och vinägern och låt smöret smälta in.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Salta och peppra.
  5. Servera genast! Låt det vara mycket sås på grönsakerna. Har du såsen till sparris är det gott med en klick löjrom till, speciellt om du vill ha vin till. Sältan och fettet gifter sig fint med exempelvis ett gott riesling.

Det här är recept nr 124 för er som har boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Salsa bianca (vit smörsås)

  1. Malin´s Diner skriver:

    Mm, vad gott det låter och ser ut! Ska kommas ihåg för att eventuellt testas.

    Helgen den 14-16 aug ska vi till Formex igen. Bara så ni vet 😉

    Kram kram

  2. Åt just sparris till middag!
    Hade jag sett detta receptet hade jag garanterat gjort det!
    Verkar jätte gott!
    Snygg blogg och härliga bilder!
    /anna

  3. Vin, mat, Alsace skriver:

    Kul blogg. Och kul projekt att laga mat från en gammal italiensk kokbok! Jag gillar verkligen idén, liksom jag gillade filmen Julie & Julia. Själv har jag testat att laga mat från Madame Maigrets receptbok – som är en sammanställning av maten i den gamla franska deckarserien – och från den helknasiga – och roliga! – Alice B Toklas kokbok. Men jag kan inte avhälla mig från att stuva runt lite i recepten…
    Såsen verkar både god och klart användbar. Ska testa den någon gång.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s