Sparagi (sparris)


Foto: Roger Olsson

Sparrisdax! Det här är det bästa sättet att koka sparris på enligt Artusi. Det liknar mycket Julia Childs sätt men Artusi skär bort ändarna och skrapar bort lite av skalet längst ner, medan Julia skalar sina helt.

Välj spänstiga gröna sparrisar, kolla gärna snittytan, ju fuktigare ju bättre.

Gör så här:

  • 1 bunt färsk grön sparris (ca 250 gram)
  1. Skär av den nedersta biten på sparrisarna. Om det behövs, skrapa bort lite av skalet längst ner på varje sparrisstängel. Bind ihop.
  2. Koka upp en stor gryta vatten. Sparrisen ska helst kunna ligga horisontellt och koka i vattnet. Salta vattnet.
  3. När vattnet stormkokar, lägg i sparrisen. Sparris ska inte sjuda, låt det koka rejält.
  4. Sparrisen är klar när de börjar böja sig. Det går fort, max en minut.
  5. Ta upp sparrisbunten och doppa dem snabbt i iskallt vatten så behåller de sin gröna fina färg.
  6. Servera sparrisen varm med något av nedanstående tillbehör:
  • Olivolja och citron.
  • Olivolja och en fin vinäger.
  • Salsa bianca (en vit smörsås, recept kommer… ).
  • … eller fräs upp den förkokta sparrisen i smör och servera med det brynta smöret, riven parmesan, salt och peppar.

Det här är recept nr 450 för er som har boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Förrätt, Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sparagi (sparris)

  1. Tack för bra recept, här kommer ett annat på sparris: http://youtu.be/q5rD2ohvu3c

  2. Jakob skriver:

    Har längtat som en dåre efter Sparrissäsongen! Var över på Öland hos en god vän och fick äran att plocka dem själv, få saker är så givande som det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s