Spaghetti con le telline (pasta med hjärtmusslor)


Spaghetti med hjärtmusslorTabu! Det är strängeligen förbjudet att skära spaghettin i Italien. Turister som gör sig skyldiga till detta tillrättavisas/utvisas.

Trodde vi.

Sen läste vi det här receptet, där Pellegrino Artusi, den italienska kökets fader, skriver att man ska hacka spaghettin så fint att den går att äta med sked. När Calle hade hämtat sig från chocken provade vi och det blev riktigt gott. Det här går rakt in på topplistan.

I receptet används telline-musslor, en sort som är bredare än vongole, men som inte går att hitta i Sverige. Vongole däremot ser man ibland i fiskdisken, men vi hittade inga sådana heller utan fick den här gången nöja oss med hjärtmusslor, som i vart fall rätt lika vongole i smaken.

  • 1 nät hjärtmusslor (1 kilo)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 stjälk selleri
  • 1 morot
  • 4 skivor torkad karl johan-svamp
  • 400 gram spaghetti
  • 5 matskedar olivolja
  • 5 matskedar smör
  • 1 deciliter riven parmesan
  1. Lägg hjärtmusslorna i en kastrull med kallt vatten ugnefär så salt som medelhavet i minst två timmar så att de släpper ut sin sand.
  2. Spara vattnet till att koka spaghettin i, men häll över den i en ny kastrull så att sanden blir kvar i den andra.
  3. Koka musslorna under lock i 3 deciliter vatten tills alla öppnat sig, inte mer än tio minuter. Häll av och spara kokvattnet.
  4. Pilla ur musslorna ur sina skal. Spara ett gäng musslor i sina skal för garnering.
  5. Hacka upp den torkade svampen och lägg i blöt i 1 deciliter vatten.
  6. Finhacka vitlök, lök, morot, selleri och persilja. Fräs upp det i i en rejäl skvätt olivolja.
  7. När hacket börjar få färg lägg i hjärtmusslorna och 3 deciliter av kokspadet från musslorna. Lägg även i svampen med vattnet den legat i. Låt koka ihop en stund.
  8. Lägg i en stor klick smör och rör ner en deciliter riven parmesan. Salta och peppra. Den som vill kan också smaka av med lite tomatpuré, som kan ibland behövas för att ta bort lite av den beska smaken i hjärtmusslorna.
  9. Koka spaghettin i vattnet som musslorna legat i. Skär upp (aj!). Blanda med såsen och garnera med de återstående musslorna med skal.

Det här är recept 63 i boken.

Kokta hjärtmusslor

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Huvudrätt, Pasta och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Spaghetti con le telline (pasta med hjärtmusslor)

  1. Anonym skriver:

    Ha! Så vi har inte varit förrädare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s