Gnocchi på mjöl och ost


Gnocchi a la romanaVåra förhoppningar var skyhöga, vi hade gjort vår research och bjudit in goda vänner för att äta de här små rackarna, som i l’Artusi heter Gnocchi alla romana, alltså gnocchi på romerskt vis. Tyvärr var de ingen höjdare, känslan var lite att äta en gratäng bestående av enbart bechamel-sås.

Vetemjölet bär skulden. Det som i dag kallas Gnocchi alla romana görs istället på semolina, alltså mannagryn, som blir mycket fastare och lite sött i smaken. Artusi har ett recept på det också men under annat namn, skulle det visa sig. Det blev mycket bättre.

Hanna vill lägga ostklumparna till handlingarna och Calle vill prova en gång till. Framtiden får utvisa om de får en ny chans.

  • 2 ägg
  • 2 deciliter mjöl
  • 1/2 liter mjölk
  • 2 deciliter riven gruyère-ost
  • 50 gram smör
  • 1 deciliter riven parmesan
  1. Rör ihop ägg och mjöl i en kastrull.
  2. Vispa ner mjölken lite i taget.
  3. Riv gruyère-osten och blanda ner i smeten. Värm under omrörning.
  4. När smeten tjocknat och osten smält, rör ner 25 gram smör och smaka av med salt.
  5. Låt svalna lite. Häll sen upp smeten på en bakplåt med bakplåtspapper och smeta ut det till en centimeters tjocklek.
  6. Låt svalna helt. Använd ett glas eller en rund form och skär ut rundlar.
  7. Smörj en ugnfast form med olivolja. Varva flera lager av gruyère-rundlar, smörklickar och riven parmesan. Lägg ingen ost överst utan bara smör eftersom ”parmesan blir besk när den grillas” skriver Artusi.
  8. Gratinera på 200 grader tills det är gyllenbrunt.

En av anledningarna till att vi gör den här bloggen är att ni ska slippa gå på de värsta nitarna. Mycket men inte allt var gott på 1800-talet. Under Våra favoriter hittar ni de bästa. Än så länge har vi inte gjort någon ”laga inte det här”- sida, men om vi hade det skulle Crostini di caviale, Spagetti da quaresima och dessa ostgnocchi  finnas med på den.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gnocchi på mjöl och ost

  1. Åsa skriver:

    Och så var jag tvungen att kolla ”laga inte det här”-sidorna… 🙂 Fastlagsspaghetti lockar definitivt inte! Tur det finns mat som Vittello Tonnato. Skulle nog inte tröttna ens om jag åt det en gång per vecka.

    Er blogg är underbar!

  2. Ping: Gnocchi alla romana (gnocchi på mannagryn) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s