Risotto colle vongole (risotto på hjärtmusslor)


Risotto colle vongole

En mycket fin risotto. Den görs på samma sätt som blåmusselrisotton, men soffritton på vitlök, lök, selleri och morot går ännu bättre ihop med hjärtmusslorna.

Med de här mängderna blir det risotto till 4-5 personer:

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 näve bladpersilja
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 morot
  • 1 nät hjärtmusslor (eller en stor burk, cirka 200 gram)
  • 4 skivor torkad karl johan-svamp
  • 350 gram carnaroliris
  • 5 matskedar olivolja
  • 5 matskedar smör
  • 1 deciliter riven parmesan
  1. Lägg hjärtmusslorna i kallt vatten i en timme så att de släpper ut den sand som de ibland bär på. (Den som använder burkmusslor hoppar direkt steg 4, men glöm inte att spara spadet.)
  2. Koka dem under lock i 4 deciliter vatten tills alla öppnat sig, dock max 15 minuter. Häll av och spara kokvattnet.
  3. Pilla ur musslorna ur sina skal. Spara några med skal för garnering.
  4. Hacka upp den torkade svampen och lägg i blöt i 1 deciliter vatten.
  5. Finhacka vitlök, lök, morot, selleri och persilja. Fräs upp det i i en rejäl skvätt olivolja, typ 4 matskedar.
  6. När hacket börjar få färg lägg i hjärtmusslorna.
  7. Efter några minuter häll i riset och låt steka med en stund.
  8. Häll i svampen med vattnet den legat i.
  9. Häll sen på musselspadet en slev i taget och låt det koka in mellan varje slev. Fortsätt tills riset är kokt, men fortfarande al dente (cirka 20 minuter). Om spadet tar slut ta kokhett vatten.
  10. Salta och peppra. Lägg i en stor klick smör och rör ner en deciliter riven parmesan. Den som vill kan också smaka av med lite tomatpuré. Servera genast. Vi åt en sallad med mozzarella till.

Hjärtmusslor passar bäst i pasta eller risotto. Vi provade att köpa ett nät och brassa i vitlök vitt vin, olivolja och persilja, tänkte att det skulle vara gott med bara lite bröd till. Men musslorna hade en ganska bitter smak på egen hand. Någon som vet något trick för att få bort det bittra? Vi gillar också särskilt hur Karl Johan svampen ger fin umami-smak till den här risotton.

Det här är recept nr 72 för er som har ett eget ex av boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Glutenfritt, Huvudrätt, Tillbehör och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s