Zuppa inglese (klassisk italiensk efterrätt)


Zuppa inglese (föregångare till Tiramisù)

Det här är en av italiens mest älskade efterrätter i dag. En föregångare till den internationellt mer kända tiramisù, som uppfanns nästan 100 år efter att ”La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” gavs ut. Och för en gångs skull är det en kalorisnålare variant, med vaniljkräm gjord på mjölk i stället för mascarpone och grädde som tiramisù brukar innehålla.

Calles farmor Pia brukade göra zuppa inglese till familjen på farfar Luigis namnsdag, dagen då man firar helgonet San Luigi Gonzaga.

Gör gärna zuppan dagen innan så att den hinner stå till sig och bli riktigt saftig och god.

Så här gör du zuppa inglese till åtta personer:

  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • potatismjöl eller maizena (40 gram)
  • 1/2 vaniljstång
  • 18 savoiardikex
  • 2 matskedar alkermes (italiensk likör för efterrätter, kan ersättas med söt vermouth, amaretto eller rom)
  • 2 matskedar rosolio (dito)
  • 1/2 burk inlagda persikor eller aprikoser
  1. Ta en halv vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg både kärnor och stång i 1/2 liter mjölk.
  2. Koka upp och låt sen svalna en aning. Släng vaniljstången.
  3. Vispa upp 4 äggulor med 1 deciliter socker tills det är fluffigt. Vispa ner 3/4 deciliter maizena, sen mjölken lite i taget.
  4. Värm blandningen under omrörning tills det börjar tjockna (kring 82 grader). Sänk värmen och låt stå på svag värme i tio minuter. Kyl sen ner den.
  5. Nu ska savoiardikexen varvas med vaniljkrämen, men först några ord om formen. Artusi förespråkar att man gör zuppan i en hög form med vågig kant och sen vänder upp den på ett fat när den ska serveras. Men det går också bra att göra den portionsvis i glas och äta den direkt ur glasen.
  6. Doppa savoiardikex hastigt i spriten, akta så att det inte blir slabbigt. Den som mot förmodan lyckats hitta både rosolio och alkermes alternerar och doppar vartannat kex i den röda alkermesen och vartannat i den färglösa rosolion. Annars får man ersätta dem med någon mera lättöverkomlig spritsort, efter egen smak. Då räcker det med en sort.
  7. Så, nu, lägg först ett varv tunnt skuren inlagd aprikos eller persika i botten på formen. Lägg sen ett lager spritdoppade kex. Sen ett lager äggkräm. Fortsätt tills formen är fylld.
  8. Lått stå i åtminstone några timmar. Farmor Pia brukade pudra zuppan med kakao innan den serveras. Ser läckert ut. Annars ser zuppa inglese lite rolig ut, särskilt för den som inte är van.

I dag görs ofta zuppa inglese med chokladkräm och aprikossylt till exempel. Vissa doppar kexen i espresso. Gott det också. Zuppa inglese är också en vanlig glassmak i Italien. Men lyckas man få tag på den här rosolion får zuppan en fin blommig smak. Kanske kan det annars fungera med några droppar rosenvatten i likören.

Det här är recept 675 i l’Artusi, för er som har ett ex hemma.

Nygjord zuppa inglese

Zuppa inglese i glas

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Zuppa inglese (klassisk italiensk efterrätt)

  1. Men guuuud så gott det här ser ut! Måste jag försöka att komma i håg vid någon framtida bjudning.

    Kram kram

  2. Ping: Zuppa inglese eller tiramisu | c bakar och funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s