Salsa verde (grön sås)


Salsa verdeSalsa verde är en rustik, kall sås med uråldriga anor. Fransmännen har sin version, i sydamerika finns chimchimchurri. I Italien och Spanien heter den helt enkelt grön sås. Gremolata och pesto är kusiner. Det finns versioner med brödsmulor i.

Den är grön för att den består till stor del av härlig smakrik persilja som fått gulla med olivolja, kapris, vitlök, lök och sardeller.

Artusi skippar den traditionella vinägern och har citron istället vilket ger en lite mildare version.

Det här ger cirka 3 deciliter sås:

  • En stor näve bladpersilja, bara bladen, väl sköljda och torra (ca 50 gram)
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1/2 liten lök
  • 1 rågad matsked kapris
  • 5 stora basilika löv
  • Saften av 1 citron
  • 2 dl olivolja
  • 1 sardellfilé
  1. Lägg 1 vitlöksklyfta, 1/2 lök, 1 sardellfilé och 1 msk kapris på en stor skärbräda. Finfinhacka den med en mezzaluna (en halvmåneformad kniv med två handtag). Lägg över i den skål du tänker servera såsen i.
  2. Finhacka en stor näve persiljan och 5 stora blad basilika. Rör ner i skålen.
  3. Häll i saften från 1 citron och 2 dl olivoljan, blanda väl.
  4. Låt såsen stå i rumstemperatur i två timmar om du ska servera den samma dag. Annars, täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.

Har man väldigt bråttom kan man lägga alla ingredienser i en mixer och köra. Risken finns att det blir en lite bitter smak från löken om man har otur. På bilden ovan är såsen till höger gjord med mixerstav.

Det här är en kall sås som passar till mycket, till kokt fisk och kyckling och som dipsås till grönsaker till exempel. Eller varför inte till árista (kotlettrad) eller pocherade ägg?

Annonser
Det här inlägget postades i Fisk, Glutenfritt, Lättlagat, Tillbehör och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s