Àrista (helstekt kotlettrad)


Helstekt kotlettrad uppskuren

Här kommer en smarrig helstekt kotlettrad med smak av rosmarin och vitlök från Artusis bok. Det här är otroligt lättlagad festmat. Köttet serveras kallt och kan gärna göras dagen innan.

Vi har provlagat det här två gånger med lite olika resultat, mest på grund av kvaliteten på köttbitarna. Det ska vara kotlettrad med ben, men en hel bit karré med ben kan nog också funka.

Det här behöver du för att göra för àrista för 6 personer:

  • En kotlettrad (eller karré) med ben på 2 kilo
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 4 kryddnejlikor
  1. Späcka kotlettraden med vitlök, färsk rosmarin och några enstaka kryddnejlikor. Dela vitlöksklyftorna i små stickor och använd en liten kniv för att sticka in örterna under fettkappan och lite här och var i köttet. Salta och peppra.
  2. Grilla på spett över svag glöd eller under lock på en klotgrill (ordna kolen så att inte fettet droppar ner på glöden).  I ugn kan àristan göras på galler med en form under som fångar upp fettet. Ställ ugnen på 175 grader och räkna med att kotlettraden behöver uppemot två timmar eller mer, beroende på storleken. Köttet är klart när innertemperaturen är 75 grader. Har man ingen termometer så får man provskära. Köttet ska vara saftigt men inte blodig, det får skifta mot rosa men ska inte vara rött.
  3. Vira in köttbiten i aluminiumfolie och låt svalna. Köttet är godast kallt, men kan naturligtvis ätas varmt också.
  4. Skär upp köttet i tjocka skivor, följ benen. Servera med grönsaker. Artusi rekommenderar att samla upp fettet som rinner av köttet och steka potatis i det.

Enligt Artusi fick den här rätten sitt namn vid det stora ekumeniska rådet mellan den katolska och den grekisk ortodoxa kyrkan i Florens år 1430.  De grekiska biskoparna gillade köttet och ropade ”Àrista! Àrista!” vilket ska betyda gott, gott på grekiska.

(Det här är recept 369 i l’Artusi, för er som har ett eget ex.)

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Glutenfritt, Huvudrätt, Kött, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Àrista (helstekt kotlettrad)

  1. Daniel skriver:

    Det här är en klar favorit. Brukar servera den med salsa verde och/eller salsa rossa.

  2. Ping: Salsa verde (grön sås) | Artusi för svenskar

  3. Ping: Finocchi colla balsamella (fänkål med bechamelsås) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s