Tortellini alla bolognese (tortellini med köttfyllning)


Tortellini i fyra steg

Tortellini är italiensk festmat. Kring Bologna äter man det till jul, i en mild buljong gjord på kapun, kastrerad tupp.

Det är otroligt tidsödande att göra egna tortellini. Men desto mer kärlek i att bjuda någon på det. Ha inte bråttom, gör det tillsammans några stycken så lovar vi att det blir en trevlig matupplevelse.

Det här ska enligt Artusi räcka till uppemot 300 tortellini, men så många lyckades vi inte få ut. Det är en konst att göra degen riktigt tunn.

Det här räcker till 6 personer:

  • 2 dl durumvete
  • 1,5 dl vanligt vetemjöl
  • 1 äggula och 1 helt ägg
  • 1 msk olivolja
  • cirka 2 msk vatten
  • 4 skivor parmaskinka (30 g)
  • 2 skivor mortadella (20 g)
  • 6 msk oxmärg (60 g)
  • 1 deciliter riven parmesan (60 g)
  • 1 ägg
  • 20 riv muskotnöt
  1. Lägg mjölägg och olivolja i en matberedare låt den knåda ihop degen. Lägg i det vatten som behövs för att degen ska gå ihop till en klump. Låt maskinen jobba i fem minuter. Degen ska kännas smidig och lite gummiaktig. Den ska inte klibba, men inte heller vara hård och stum. Låt den vila minst en halvtimme inlindad i plastfolie i kylen.
  2. Gör fyllningen så här: Finhacka 4 skivor parmaskinka, 2 skivor mortadella, 6 matskedar oxmärg (hackas utan att värmas upp) och blanda med 1 dl finriven parmesan, ett ägg och 20 riv av en muskotnöt. OBS ingen salt och peppar.
  3. Kavla ut degen tunt tunt. Mjöla bordet generöst med durumvete så att degen inte fastnar.
  4. Skär ut små rundlar med 2,5 centimeters diameter. Vi använde våra snappsglas som form.
  5. Lägg en liten klick fyllning i en rundel. Tar man för mycket så svämmar det över när man försöker stänga paketet.
  6. Doppa fingrarna i vatten och badda rundelns kant. Vik rundeln på mitten och tryck till utmed kanten.
  7. Badda halvmånens spetsar med vatten, vik ihop dem så att båda spetsarna pekar utåt och tryck till.
  8. I Bologna serveras tortellini traditionellt i en mild hönsbuljong. Då kokar man tortellinin i buljongen, på svag värme, i fem minuter och serverar den i djup tallrik, som en soppa.
  9. Men tortellini kan också ätas med sås, till exempel en enkel tomatsås. Koka då tortellinin i rikligt med lätt saltat vatten i fem minuter, häll av vattnet och blanda försiktigt med såsen. Servera med parmesan.

Vi hade gamle don Godani till hjälp, Calles pappa Claudio. Han vägrade dock göra tortellini med den rätta formen. Det där sista steget var onödigt tyckte han och blinkade inte när han kastade hundratals år av mattradition överbord. Det gick lika bra med halvcirkelformade tortellini. Tyckte han.

Claudio gör tortellini

Tortellini i hönsbuljongTortellini

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Pasta och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tortellini alla bolognese (tortellini med köttfyllning)

  1. Viktkamp skriver:

    Jag som inte ens tycker om pasta tycker det ser gott =) Gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s