Carciofi fritti (Friterade kronärtskockor)


Friterade kronärtsskockorDen här gången har vi provat Pellegrino Artusis recept på friterade kronärtskockor. Det är inte godaste sättet att laga kronärtskockor, tycker vi, men är man kronärtskocksfantast så kan det vara värt att prova ändå.

Det här lagas bäst med italienska kronärtskockor, som är toppiga och mindre. Annars går de vanliga franska kronärtskockorna också bra, men välj då så små som möjligt.

Med de här mängderna blir det friterade kronärtskockor som räcker som tilltugg eller förrätt för fyra personer:

  • 2 små kronärtskockor (gärna den toppiga sorten)
  • 2 ägg
  • 1 deciliter mjöl
  • 3-4 deciliter olja att frittera i (använd raffinerad olivolja eller annan matolja, inte jungfruolja)
  • 1 citron
  1. Rensa två kronärtskockor så här. Lägg dem i kallt vatten med några droppar citronsaft.
  2. Vispa upp en äggvita och vispa sen ner äggulan från samma ägg tillsammans med en nypa salt.
  3. Dela skockorna på längden. Skär varje skocka i 8 delar.
  4. Vänd delarna i vetemjöl. Slå av överflödigt mjöl och doppa i ägget.
  5. Fritera i olja tills bitarna är gyllenbruna.
  6. Låt bitarna rinna av på lite hushållspapper.
  7. Pressa lite citron över och hugg in! De är godast alldels nygjorda.

Frityrhöljet blev sprött och inte så knaprigt som vi hade hoppats. Men skockornas goda smak är där och lyfts fram av citronen.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Förrätt, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Carciofi fritti (Friterade kronärtskockor)

  1. Ping: Konsten att rensa kronärtskockor | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s