Malfattini (enklaste hemgjorda pastan)


Buljong med hemmagjorda pastagryn

Det här är den allra enklaste pasta man kan göra hemma. På Artusis rekommendation åt vi våra malfattini i en buljong som vi kokte på skrovet från den goda kalkonen, i förra veckan. Närande, enkelt, milt och otroligt gott. Ingen skönhet till rätt men vad gör väl det när du känner hur du fylls med kraft och stamina, forza!

Malfattini för 5 personer

  • 2 dl durumvete
  • 1,5 dl vanligt vetemjöl
  • 1 äggula och 1 helt ägg
  • 1 msk olivolja
  • cirka 2 msk vatten
  • 1,5 liter buljong på kalkon eller kyckling (köpt eller hemkokt)
  1. Malfattini och mezzalunaLägg mjöl, ägg och olivolja i en matberedare låt den knåda ihop degen. Lägg i det vatten som behövs för att degen ska gå ihop till en klump. Låt maskinen jobba i fem minuter. Degen ska kännas smidig och lite gummiaktig. Den ska inte klibba, men inte heller vara hård och stum. Låt den vila minst en halvtimme inlindad i plastfolie i kylen. Dela degen till hälften och spara i kylen, den håller sig länge i kylen och du kan göra till exempel tortellini av den sedan.
  2. Rulla degen till en cylinder. Skär den i skivor som är 1 cm. Låt skivorna ligga och torka lite på en mjölad skiva. Hacka sedan skivorna med en mezzaluna (eller i brist därpå en vanlig kniv) till småbitar stora som riskorn. Hacka lite i taget och lägg den färdiga malfattinin på en mjölad duk.
  3. Koka upp buljong och späd med vatten tills smaken är ganska mild.
  4. Lägg i malfattini och rör om med en sked så att de inte lägger sig på botten av kastrullen och fastnar. Låt koka i tre minuter.
  5. Servera pastan i buljongen med lite riven parmesanost och en skiva bröd.

Buljongen gjorde vi så här (efter eget huvud):

  • Skrov från en kyckling eller kalkon. Går att göra både på färskt kyckling eller skrovet som blev kvar efter söndagens middag. Vi tog både det råa ryggbenet och det som blev kvar efter trancheringen av kalkonen.
  • Soppgrönsaker. Vi använde palsternacka, rotselleri, selleri, persilja, morötter och lök. Allting grovt hackat, löken kan ni lämna hel. Purjolök passar också.
  1. Lägg kyckling och grönsaker i en rymlig gryta. Fyll på med vatten så att det är tre centimeter över allt.
  2. Låt koka i 3-4 timmar. Sila av.

Malfattini passar även passar bra med den här pastasåsen med ärtor och prosciutto, skriver Artusi. Vi provade och gjorde en lite lyxigare variant där vi bytte bacon mot parmaskinka. Det blev otroligt gott. Fläsk och gröna ärtor passar galet bra ihop.

Malfattini med artor och skinkaVi har haft den här bloggen i över ett år nu men det här är första gången vi gör egen pasta. Pasta är viktiga grejer för oss och vi har nog varit rädda för att misslyckas.

Artusi ger inte ett enda recept på pastadeg bland sina 790 recept (inte som vi kunnat hitta i alla fall). Det närmaste vi kommit är hans instruktion i malfattinin och den låter så här: ”Vik in äggen i mjölet och fortsätt knåda tills du har en fast massa som du formar till en limpa”. Tack för den käre Pellegrino. Vi fick lite mer hjälp från Sophia Loren, hennes napolitanska pastadeg har ett helt ägg per kopp mjöl samt ett äggskal med mjölk i degen. Ingen av de här degarna blev dock särskilt bra, därför har vi experimenterat fram vår egen med hjälp av receptböcker och andra matbloggar.

En sak är i alla fall säker, det kommer inte dröja ett år till innan vi gör egen pasta. Nu är vi igång!

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Förrätt, Huvudrätt, Pasta och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Malfattini (enklaste hemgjorda pastan)

  1. Italienälskare skriver:

    Tycker ni att man ska använda sig av en kombination av vanligt vetemjöl och durum eller bara durum? Och varför en kombination?

    Tack för en underbar blogg förresten!

    • godani skriver:

      Tack!
      Vi är som sagt inga experter på pastadeg utan har precis börjat, men jag tror att durumvetet gör degen fastare och smakar lite annorlunda, lite godare. Vi har gjort en deg med en blandning av durum och vanligt och en deg med bara vanligt vetemjöl. Blandning funkade bäst.
      Tror att enbart durumvete riskerar att ge för hård deg. Kanske någon annan vet?

  2. roffekock skriver:

    Mezzaluna vad är det för något?

  3. Ping: Piselli colla carnesecca (ärtor med fläsk) | Artusi för svenskar

  4. Ping: Tortellini alla bolognese (tortellini med köttfyllning) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s