Polenta colle salsicce (gratinerad polenta med salsiccia)


Polenta med salsicciaDet här är sånt som hungriga magar drömmer om. Calle åt något liknande i en rifugio i Alperna en gång efter en halv dags vandring och det glömmer han aldrig.

Stressad? Laga då något annat, för detta är mat som tar tid. Räkna med några timmars fixande i köket och njut av det. Det är inget svårt, men många steg och mycket rörande. Men det går att förbereda redan dagen innan så att bara de sista stegen återstår.

Det här behövs att göra Artusis polenta med salsiccia:

    • 2 deciliter polenta (bramata)
    • 3 färska salsiccia-korvar (ej Scans)
    • 1 burk hela skalade tomater
    • 2 deciliter riven parmesan
    • 20 gram smör
    • 1 tesked salt
    • En skvätt olivolja

Gör polenta så här:

  1. Koka upp en liter vatten med en tesked salt.
  2. Rör ner 2 deciliter polenta och sänk temperaturen när det börjar tjockna.
  3. Låt koka under lock på svag värme i uppemot en timme. Rör om ofta.
  4. När polentan släpper från kastrullens väggar är den klar. Rör ner 1 deciliter riven parmesanost.
  5. Skölj ett stort fat i kallt vatten och häll upp polentan. Artusi vill att lagret ska ha ett fingers tjocklek. Låt svalna och stelna.
  6. Skär upp polentan i diamantformade fyrkanter, ett par centimeter långa. Det är inte så noga.

Gör såsen så här:

  1. Lägg tre färska salsiccia i en kastrull med lite vatten på botten. Koka dem på medelhög värme i 10 minuter.
  2. Ta bort fjälstret och smula ner innandömet i vätskan i kastrullen.
  3. Koka ner en burk hela skalade tomater till halva mängden.
  4. Rör ner tre matskedar av tomatsåsen i korven och låt koka samman.

Gör gratängen så här:

  1. Gör gratängen i en ungfast form eller ännu bättre på ett vackert fat Faveros polenta bramatasom tål värmen. Smörj med olivolja.
  2. Varva sen lite slarvigt polenta, finriven parmesan, smörklickar och korvsåsen. Vi gjorde tre lager.
  3. Gratinera i ugn på 200 grader i 15-20 minuter. Servera varmt med en god sallad, lite bönor eller spenat.

Vi brukar använda Faveros bramata-polenta, den långsamma röda varianten. Den brukar finnas på etno-hyllan på Konsum. Det finns även snabbpolenta som förkokts under högt tryck, men den blir inte lika god.

Detta inlägg publicerades i Alla recepten, Huvudrätt, Långkok och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Polenta colle salsicce (gratinerad polenta med salsiccia)

  1. Anonym skriver:

    Vilken underbar blogg! Denna ska jag spara och provlaga rätterna hemma. Mycket spännande och en frisk fläkt i ett annars ‘köttbulle-makaroner-kök’

    • godani skriver:

      Tack, vad roligt att du blir inspirerad! Ta en bild och skriv en rad på vår facebook-sida om du provar något. Det är alltid roligt att höra hur det blev.

Lämna en kommentar