Zuppa di zucca gialla (pumpasoppa)


Pumpasoppa med krutonger och parmesanostReceptet på Artusis pumpasoppa är löjligt enkelt. Hemligheten är att få till en riktigt god buljong. Visst kan du använda buljongtärning men eftersom själva soppan går så snabbt att laga är det värt att lägga lite tid på buljongen.

Vi valde att göra hemgjord vegetarisk buljong efter det här receptet där man rostar grönsakerna i ugnen först för att få fram sötman i dem. Man kan såklart också välja en god hemgjord köttbuljong. Vi har inte gjort Artusis än, återkommer om detta.

Soppa för fyra personer:

  • 1 kilo muskatpumpa
  • 1 liter riktigt god buljong
  • 60 gram smör
  • 2 matskedar vetemjöl
  1. Skala och tärna 1 kilo muskatpumpa. Koka den under lock i ungefär 3 dl av buljongen tills den mjuknar. Ta av från värmen, häll INTE av spadet utan mixa pumpan och spadet helt slätt med mixerstav eller i mixer lite i taget.
  2. Smält 60 gram smör i en kastrull som rymmer minst 2 liter vatten. Pudra över 2 matskedar vetemjöl och låt koka ihop i några sekunder. Rör snabbt och noga hela tiden.
  3. Häll på fyra deciliter av buljongen över smöret. Fortsätt röra tills det tjocknar.
  4. Rör ner pumpamixen. Späd med resten av buljongen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med brödkrutonger, gärna hemmagjorda (stek kuber av vitt bröd gyllene i olivolja) och flagad parmesanost.

Den här soppan skulle bli ännu godare med något salt som bryter av, kanske tärnad, stekt pancetta eller halloumi.

Nu när pumpan är billig och av bra kvalitet, passa även på att göra Artusis pumpakaka, en mjuk kaka med en gnutta kanelsmak.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Lättlagat, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Zuppa di zucca gialla (pumpasoppa)

  1. Christina Rinman skriver:

    Nu så har jag hittat till er blogg, och läst om pumpasoppan även här, men tycker att ni hade kunnat skriva ut att det var just ”Muskat-pumpa” ni använde, dvs ”bästa sorten” 😉 Ska också prenumerera på er blogg nu, ser fram emot att börja följa er! Var också extra glad åt att just ni bad om soppa i doggy-bag i lördags!

    Fortsatt lycka till!

    • godani skriver:

      Good point. Skriver in att det var muskatpumpa vi använde.
      Kul att du hittade oss Vi funderar på att göra en omgång soppa med butternut också för att kolla hur det blir. Gazpachon var verkligen supergod! Och lika god dagen efter = )
      /H & C

  2. Anonym skriver:

    Nu har jag också en muskatpumpa i kylen, räcker nog både till soppa o kakan ni tipsar om. Har också en sådan där orange som jack-lantern på farstukvisten, kul att göra med barnen som var fascinerade över att vi lekte med mat 😉

  3. roffekock skriver:

    Har det någon större betydelse vilken pumpa man använder, jag tror att man kan ta vad man har Barn att man måste koka lite längre. Men buljongen är av vikt.
    Och så det goda brödet är viktigt.

    • godani skriver:

      Håller med, buljongen helt klart viktigast. Provat att göra soppan både med muskat och butternut, båda blev bra och ingen skillnad i smak på pumpan när den puréats.

  4. Jakob skriver:

    Har precis gjort en jäkla massa fond på räkskal. Vad tror ni om skaldjursbuljong och pumpa? Aldrig använt pumpa i matlagning, så vet inte riktigt hur smakerna passar!

    • godani skriver:

      Hmm, svår fråga. Pumpa är lite söt i smaken. Vore roligt att höra om du provar, det kanske är en smaksensation! Vi brukar använda räkfond och göra supergod pastasås, låter den koka ihop med en burk tomater. Är vi lata tar vi räkor i lag och lägger i sist. Blir jättegott./Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s