Tortino di patate (potatisbakelse)


Här är ett gott tillbehör till korven. Lättlagat även om det är många steg. Har man överblivet potatismos så går det betydligt snabbare.

För 8-10 potatisbakelser behövs:

  • 1 kilo mjölig potatis
  • 100 gram smör
  • 2 deciliter grädde
  • 1,5 deciliter riven parmesan
  • 2 ägg
  • ströbröd

Gör så här:

  1. Koka 1 kilo mjölig potatis med skalet på.
  2. Skala och mosa ner potatisen i en kastrull.
  3. Använd en träsked och rör ner 100 gram smör och 2 deciliter grädde eller mjölk med kastrullen på medelvärme. Fortsätt röra tills moset närmar sig puré-konsistens.
  4. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna en aning.
  5. Rör ner 2 ägg och 1,5 deciliter parmesan.
  6. Smöra och bröa små ugnsfasta formar.
  7. Häll i mos upp till ”ett eller ett och ett halvt fingers tjocklek”, skriver Artusi.
  8. Baka i ugn på 200 grader tills moset är gyllenbrunt.
  9. Knacka ut bakelsen ur formen och servera med den snyggaste sidan uppåt.

Bakelserna är fluffiga och lättomtyckta. Artusi rekommenderar att de serveras till  cotechino eller dess släkting zampone.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tortino di patate (potatisbakelse)

  1. Anonym skriver:

    Det måste jag prova! Har ofta potatismos över…

  2. Malin´s Diner skriver:

    Ser ut som en lite dessert. Låter supergott!

    Kram Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s