Gelato di crema (vaniljglass)


Nygjord vaniljglass

Nyrörd glass är fantastiskt. Det är kärlek i frusen form.

I slutet av Artusis bok finns ett 20-tal glassrecept, vissa riktigt fina, som gelato di limone, gelato di fragole och gelato di tutti i frutti.

Hittills har vi lyckats bäst med hans sorbeter. De mjölkbaserade glassarna har blivit lite isiga. Så även denna. Men smaken är god och eftersom den är gjord bara på mjölk, ingen grädde, så känns glassen ganska lätt.

För tio portioner vanljglass behöver du:

  • 8 äggulor
  • 2 deciliter socker
  • 1 liter ekologisk standardmjölk
  • 1 färsk vaniljstång

Gör så här:

  1. Vispa 8 äggulor med 2 deciliter socker tills det är fluffigt.
  2. Vispa ner en liter mjölk, lite i taget.
  3. Värm upp tills blandningen tjocknar vid 85 grader. Rör hela tiden.
  4. Rör ner fröna från en halv eller en hel vaniljstång (beroende på om ni är vaniljfreaks eller inte) och blanda noggrant.
  5. Sila av glassmeten och kyl av den i ett vattenbad.
  6. Låt smeten stå och tjockna i minst fyra timmar, gärna tills nästa dag.
  7. Rör om smeten och häll ner den i glassmaskinen. Låt den gå tills glassen har ungefär samma konsistens som mjukglass.
  8. Servera direkt i kylda skålar eller låt stå i frysen i någon timme, helst inte längre. Glass är godast när den är nygjord.

Går det att göra glass utan glassmaskin? Nja, jo det går väl. Man ställer in smeten i frysen och tar ut den var femte minut och rör om. Men resultatet blir inte lika bra och räkna med att du får frosta av frysen efteråt. Det finns glassmaskiner för 300 kronor idag.Bruno häller chokladsås över vaniljglassen

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt, Glutenfritt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gelato di crema (vaniljglass)

  1. Ansibecki skriver:

    Dags att köpa en glassmaskin förstår jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s