Passato di patate (potatismos)


Apan Otto och Draken Bruno smakar på Artusis potatismosPotatisen har lågt anseende i Italien, lite oklart varför. Artusi verkar hur som helst gilla knölen, även om han nästan ursäktar sig i vissa recept.

Hans mos blir slät och krämig, nästan puré …men så vill han inte att man kallar det. Återkommer till det i slutet.

Så här gör Artusi potatismos:

  1. Koka 1 kilo mjölig potatis med skalet på.
  2. Skala och mosa ner potatisen i en kastrull.
  3. Använd en träsked och rör ner 100 gram smör och 2 deciliter grädde eller mjölk med kastrullen på medelvärme. Fortsätt röra tills moset närmar sig puré-konsistens.
  4. Smaka av med salt och peppar.

”Nuförtiden i Italien förstår ingen en om man inte pratar barbariska, särskilt när det gäller mode och mat”, skriver Artusi i inledningen till det här receptet och undgör sig över alla franska låneord i italienskan.

”Följaktligen, för att bli förstådd måste jag kalla detta tillbehör som av mosad potatis för purée av potatis eller ännu mera barbariskt potatis machées.”

Artusis Italien låg i ständig gastronomisk skugga från grannen i väst. I flera hundra år hade fransmännen dominerat köket och den italienska maten är full av influenser därifrån. Det nybildade Italiens första kung Vittorio Emanuele II var franskspråkig och åt fransk mat, vilket ska ha retat Artusi.

Han tyckte att italienarna hade mycket att vara stolta över. I sin bok döpte han helt sonika om flera rätter som då var mera kända under sina franska namn. För de rätter som inte hade ett vedertaget italienskt namn hittade han på egna. Många är i dag vedertagna. Andra blev mindre lyckade. Béchamel blev till exempel ”balsamella”. Men det tog sig aldrig. I dag säger italienarna besciamella.

Potatismos på Artusis vis

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Passato di patate (potatismos)

  1. Camilla skriver:

    Potatismos ar en stor favorit hemma hos oss – tack for fint inlagg

  2. Ping: Tortino di patate (potatisbakelse) | Artusi för svenskar

  3. Ping: Baccalà alla bolognese (saltad torsk med vitlök, smör och persilja) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s