Pomodori ripieni (fyllda tomater på två sätt)


Fyllda tomaterTomaterna är fina så här års även i Sverige. Vi har frossat och fyllt dem enligt Artusis förslag på två olika sätt, ett enklare och ett lite mer komplicerat. Båda är väldigt goda och trevliga som tillbehör till både kött och fisk.

Den enkla varianten smakar och doftar ordentligt av vitlök och är snygga:

Så här gör man Artusis fyllda tomater version 1:

  1. Finhacka 1 vitlöksklyfta och 3 kvistar bladpersilja, blanda med 1/2 msk brödsmulor av vitt bröd*, funkar både med färskt bröd och torrt.
  2. Dela 4 stora tomater på mitten. Kärna ur dem med hjälp av en liten vass kniv och en tesked.
  3. Fyll tomaterna med vitlöks- och persiljehacket. Ringla lite olivolja i varje tomat, salta och peppra.
  4. Stek tomaterna i olivolja och smör under lock tills de mjuknat, det tar ungefär en kvart.

Den andra varianten är lite mer jobb men väl värt mödan. De blir matigare och smakar ljuvligt av den goda svampen och osten. De kan också ätas som huvudrätt.

Så här gör man Artusis tomater version 2:

  1. Finhacka 1 stjälk bladselleri, 1 liten gul lök och 3 kvistar bladpersilja. Låt fräsa 10 minuter i en rejäl klick smör.
  2. Blötlägg 10 gram torkad karl-johansvamp. Finhacka och låt fräsa några minuter tillsammans med det andra.
  3. Lägg i 1 matsked finfördelat inkråm av vitt bröd som legat i blöt i mjölk en liten stund. Låt fräsa ytterligare en liten stund, salta, peppra och ta av från värmen.
  4. När blandningen svalnat, rör i 1 deciliter finriven parmesanost och 1 äggula.
  5. Dela 5 normalstora tomater, kärna ur dem med hjälp av en liten vass kniv och en tesked.  Fyll tomaterna med svamp och ostblandningen.
  6. Stek tomaterna i olivolja och smör under lock tills de mjuknat, det tar ungefär en kvart.

*För att få världens godaste ströbröd, ta tillvara bröd som blir över. Speciellt surdegsbröd av typen levain blir bra. Tärna och lägg att torka i några dygn på en plats där det inte blir dammigt. Krossa sen brödet i en mortel och spara i en burk. Håller hur länge som helst och blir mycket godare än köpt ströbröd. Speciellt till panerad fisk.

Fyllda tomater

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s