Risotto coi pomodori (tomatrisotto)


Enklast möjliga risotto. Utan buljong eller vitt vin. Passar bra till det mesta, kan ätas som den är eller med tillbehör. Vi gjorde enligt Artusis recept men det blev en alldeles för stor sats och lite otympligt att röra i så här har vi halverat receptet.

Tomatrisotto för 4 personer:

  1. Smält 50 gram smör i en stekpanna med hög kant. Häll i 250 gram risottoris (förslagsvis arborio) och rör sakta i riset. Håll värmen låg, efter cirka 5 minuter har riset absorberat smöret.
  2. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Du ska inte använda allt men det är bra att ha lite extra om risotton blir torr. Häll på vattnet skopvis och rör hela tiden i riset. Salta lite varannan gång du häller på vatten. Gör detta i cirka 15 minuter.
  3. Gör en tomatsås, antingen genom att låta två burkar med hela tomater koka ner till hälften i en kastrull. Eller så tar du 10 mogna stora tomater som du hackat och låter koka försiktigt i en kvart. Rör om kraftigt i såsen och passera den genom en sil.
  4. Blanda nu ner tomatsåsen i risotton. Först hälften av den, låt riset absorbera vätskan under omrörning. Sedan tar du resten och gör samma sak. Smaka av risotton. Är riskornen färdiga ska de ha en liten halvmjuk kärna, annars blir det risgrynsgröt. Behöver risotton koka lite till späd med vatten.
  5. Rör i 1,5 dl finriven parmesanost, smaka av med salt och peppar.
Annonser
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Lättlagat, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Risotto coi pomodori (tomatrisotto)

  1. Rolf Persson skriver:

    Skulle man inte kunna koka riset i ugnen i stället i vart fall första delen av den samma för att minska risken av vidbränning. Jag vet att man inte gör så i Italien men värt att testa.

  2. godani skriver:

    Hmm, men om man har låg värme och rör hela tiden så ska det inte bränna. Risotto mår bäst av att bli gullad med hela tiden. Trevlig matlagning, speciellt om man har ett glas gott vin att sippa på när man står och rör = )

  3. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s