Cinghiale fra due fuoci (Vildsvinsstek)


VildsvinVi har aldrig lagat vildsvin tidigare vilket egentligen är konstigt. Vi älskar viltkött och vi har ätit vildsvin i Italien massor av gånger. I byn Capalbio, Toscana, åt vi fantastiskt god vildsvinsgryta med massor av olivolja och tomatsås.

Vildsvinsskött kan lätt bli torrt. Artusi täcker därför in steken i lardo. Lardo är grifett som saltats, torkats, kryddats och i vissa fall lagrats i marmorbehållare. Vill du veta mer om hur man gör lardo så kan vi rekommendera den här bloggen. Lardo hittar du på saluhallarna eller hos välsorterade charkuterister.

I Artusis recept ska man också lägga steken på ett fat i sin ugn, omge den med en glödbädd (därav namnet som betyder ”Vildsvin mellan två eldar”) och täcka den med ett smörat papper. Då detta lät lite väl brandfarligt och då vi får nöja oss med vår varmluftsugn beslutade vi att göra steken i stekpåse. Dofterna i köket när vildsvinet steks i örter och vin var otroligt härliga och ugnen blev inte nedgrisad (hehe).

Så här gör man vildsvin till fem-sex personer:

  1. Gör en marinad genom att sjuda 4 dl vatten, 1 dl rödvinsvinäger, 4 hackade schalottenlökar, 1 lagerblad, 2 kvistar persilja, salt och peppar i fem minuter. Ta bort persiljekvistarna och låt svalna helt. Marinera en urbenad vildsvinsstek på cirka 1 kg i 12 timmar i marinaden.
  2. Ta upp steken ur marinaden och torka av den. Salta och peppra lätt och svep in den i sex tunna skivor lardo.
  3. Lägg 1 gul lök, en kvist salvia, en kvist rosmarin, en kvist timjan, en klick smör och 1 dl vitt vin i en stekpåse. Lägg försiktigt in den lardoinsvepta steken i påsen. Knyt till ordentligt och lägg i en ugnfast form. Klipp av ett litet hörn på stekpåsen så att den inte exploderar därinne.
  4. Laga steken i cirka en timme i 170 grader, tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut steken, sila av vätskan i påsen i en kastrull. Svep in steken i aluminiumfolie. Låt vila i 20 minuter och skär upp i tunna skivor.
  5. Koka under tiden ihop såsen. Red av den med 1 msk smör som du blandat med 1/2 msk mjöl och koka kraftigt under omrörning i någon minut. Smaka av med cirka 1 dl vispgrädde. Tillsätt gärna några droppar soja för färgens skull.

Servera med ugnsrostade potatisar och fyllda tomater. Var generös med såsen! Häll den gärna på köttet.

Vildsvin

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Kött, Långkok och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Cinghiale fra due fuoci (Vildsvinsstek)

  1. Ping: Långfredagsvildsvinsstek | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s