Salsa di magro per paste asciutte (pinje- och sardellsås till pasta)


Spaghetti med pinje- och sardellsåsDen gamle ungkarlen Artusi liknar den här pastasåsen vid en ung kvinna som vid första anblick inte ser särskilt bra ut, men vars skönhet framträder när man tittar på henne en längre stund.

Att såsen är di magro betyder att den är utan kött, men den är ändå riktigt mustig i smaken. Nötterna och smöret gör den också ganska mäktig.

Receptet räcker till fem personer:

  1. Bryn en deciliter pinjenötter i 30 gram smör. När nötterna fått färg lyft ur dem med en gaffel.
  2. Mal nötterna i en mortel ihop med en tesked vetemjöl. När nötterna är helt malda, blanda i en halv deciliter vatten.
  3. Finhacka en kvarts gul lök och stek upp i samma smör som nötterna legat i.
  4. Sila av en burk hela skalade tomater. Hacka tomaterna. När löken fått färg lägg i tomaterna och låt det koka ihop i tio minuter.
  5. Mixa tomatsåsen, häll tillbaka pannan tillsammans med 40 gram smör, pinjenötsnötkrämen, en extra deciliter vatten och fyra champinjoner skurna i tunna skivor. Låt koka i en halvtimme. Tillsätt mer vatten om det behövs. Såsen ska vara ganska lös.
  6. Häll över ett par slevar av såsen i en annan panna och rör ner 12 sardellfiléer. Krossa filéerna med en gaffel. Låt inte såsen koka. Häll sen tillbaka resultatet i den första pannan och rör om.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Koka 500 gram spaghetti i rikligt med vatten. Häll av vattnet och lägg en slev med sås i botten på pannan, sen spaghettin och sen resten av såsen. Blanda försiktigt.
  9. Servera med nyriven parmesan.

Artusi gifte sig aldrig och verkar av allt att döma ha levt sitt liv som en ganska lycklig ungkarl. I sin kokbok flirtar han på flera ställen öppet med husmödrarna som är hans tilltänkta läsare. Han hade också flera affärer med gifta kvinnor.

Kopplingen mellan sex och mat slår han fast redan i förordet: Livet går ut på två saker, att äta och att älska. Den som lär sig att göra båda väl lever lyckligare. Så sant.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Pasta och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Salsa di magro per paste asciutte (pinje- och sardellsås till pasta)

  1. Vad gott det ser ut!! Åt något liknande idag på restaurang, men pastan var alldelses för al dente :S

  2. Candia skriver:

    Lagade denna ikväll och tyckte väldigt mycket om den, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s