Risotto colle cozze (Musselrisotto)


Musselrisotto med fänkålssalladVi kan konstatera att Artusis recept på risotto är av varierande kvalitet. Eller åtminstonde har slutresultatet varit det när vi provlagat dem. Detta är dock ett av de bättre recepten.

Det här blir risotto för fem personer:

  1. Gå igenom ett nät musslor (minst 1 kg) och kontrollera att musslorna lever genom att knacka på dem. De som inte stänger sig och de som är trasiga åker i soporna.
  2. Koka dem under lock i fyra deciliter vatten tills alla öppnat sig, dock max 15 minuter. Häll av och spara kokvattnet.
  3. När musslorna svalnat tillräckligt plocka dem ur sina skal och dra bort det lilla skägget (fästtrådarna). Spara några i sina skal för garnering.
  4. Lägg en halv deciliter torkad svamp i blöt.
  5. Finhacka två vitlöksklyftor, en liten gul lök, en morot, två stjälkar selleri och en näve bladpersilja. Fräs upp det i fyra matskedar olivolja.
  6. När hacket börjar få färg lägg i musslorna och svampen, avrunnen och upphackad samt ett par matskedar av musselspadet.
  7. Efter några minuter häll i ett halvt kilo carnaroliris (eller arborio) och låt steka med en stund.
  8. Häll sen på musselspadet en slev i taget och låt det koka in mellan varje slev. Fortsätt tills riset är kokt, men fortfarande al dente (cirka 20 minuter). Om spadet tar slut ta kokhett vatten.
  9. Salta och peppra. Lägg i en stor klick smör och rör ner en deciliter riven parmesan. Den som vill kan också smaka av med lite tomatpuré. Servera genast. Vi åt en knaprig fänkålssallad till.

Den här risotton kan man också göra med tellinemusslor, skriver Artusi. Telline liknar vongolemusslor (som säkert också går bra att använda). De ska då ligga i blöt i två timmar innan de koks så att de släpper ut sanden de brukar ha innanför skalet.Otto pillar musslor

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Glutenfritt, Huvudrätt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Risotto colle cozze (Musselrisotto)

  1. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

  2. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

  3. Linda skriver:

    Hej!
    Va kul att läsa om er på Expressen och sen ännu bättre att gotta sig igenom alla era fina recept! Jag bor i en pytteliten stad i Puglia som råkar vara födelsestad åt Vincenzo Corrado. Enligt utsago hovkock i Napoli som gett ut kokbok för många hundra år sedan… Det har precis öppnats en fantastiskt fin restaurang till hans ära i vår stad, tycker det är underbart när Italienarna uppskattar historia istället för att vilja ha allt NYTT som verkar vara fallet inom alla områden utom mat! Denna musselrisotto ska jag absolut prova!
    Buon Apetito,
    Linda

    • godani skriver:

      Roligt att höra från Puglia! Vi har aldrig varit där utan hamnar mest i Ligurien, Toscana och Piemonte när vi är i vackra Italien. Vill hemskt gärna åka dit någon gång. Nu har vi ännu större anledning när det finns en spännande restaurang att prova. Tack för tipset om Vincenzo! Alltid roligt att höra om nya italienska kockar, de är ju inte så många. Tror att vi är på väg lite åt det historiska hållet även i Sverige, det är inte lika lätt att hitta gamla kokböcker och husmorskalendrar längre.
      Ciao!
      /Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s