Cacciucco 2 (toskansk fisksoppa)


Tant på fiskmarknaden i La SpeziaArtusi har två recept på fisksoppan Cacciucco i sin bok. Det första vi testade var en riktig höjdare, med en skvätt vinäger i soppan som bröt av elegant mot allt det söta och salta.

Nu har vi testat det andra, ett recept som Artusi snappade upp i Viareggio, en kuststad i norra Toscana. Den är också god men mera tillbakadragen och vardaglig i smaken. I princip är det en god fiskfond som man äter med bröd.

Artusi skriver att man kan använda vilken sorts fisk man vill, gärna ett par tre olika sorter. Eftersom vi är i La Spezia i Italien, gick vi till marknaden och frågade vad tanten i fiskståndet tyckte vi skulle ha i vår Cacciucco. Det blev tre fisksorter som vi inte kan de svenska namnen på (gallinecce, palombetti och gronghi) samt seppia som är en sorts tioarmad bläckfisk. Fisktanten hjälpte oss att rensa fisken.

Här blir fisksoppa för 5-6 personer:

  1. Låt en burk hela skalade tomater koka ner till halva mängden. Ställ åt sidan.
  2. Krossa tre vitlöksklyftor och en liten röd torkad chili i en mortel.
  3. Fräs upp det i en rejäl skvätt olivolja.
  4. Häll i en deciliter torrt vitt vin och två deciliter vatten.
  5. Fisk från marknadenLägg i 700 gram fisk och tomaterna. Välj två tre olika sorters fisk varav en med fast vitt kött (som torsk). Det går också bra med bläckfisk eller räkor. Undvik lax, som tenderar att ta över. Den fiskvane tar hela fiskar med huvud och ben, den som har svårt för fiskben köper istället filéer.
  6. Lägg på locket och låt det koka på medelhög värme utan att röra om tills fisken är klar. Det går snabbt. Vår blev klar på tio minuter.
  7. Lyft försiktigt ur fisken och sila av soppan. Plocka av fiskköttet och släng benen och huvudet.
  8. Servera soppan i varsin djup tallrik. Lägg en skiva uppvärmt bröd i botten, häll soppan över och lägg i några fina bitar fisk. Ringla lite god olivolja över.
Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Huvudrätt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s