Carne all’emperatrice (köttfärslimpa i tomatsås)


Köttfärslimpa med tomatsås, här med rsamprisotto och gröna bönorTrots namnet, som betyder härskarinnans kött, är det här ingen fancy rätt. Men det blev gott och det var lätt att laga.

Det här räcker till fyra fem personer:

  1. Ta 500 gram köttfärs av magert nötkött och blanda med 50 gram finhackad parmaskinka, 4 matskedar finriven parmesanost, 2 ägg, salt och peppar. Blanda noga.
  2. Blöt händerna och forma två limpor, bara två fingrar höga.
  3. Smält 30 gram smör och 2 matskedar olivolja i en låg panna med lock, typ en sauteuse.
  4. Skär en vitlöksklyfta i tunna skivor och hacka några rosmarinblad.
  5. Lägg i köttlimporna, strö rosmarin och vitlök över dem och stek sen på medeltempeteratur utan lock. De ska inte vändas, så det gäller att hitta rätt temp. De kommer få en rejäl stekyta undertill, men ska naturligtvis inte bli brända.
  6. Under tiden, låt en burk hela skalade tomater koka ner till halva mängden i en egen kastrull.
  7. När de börjar bli genomstekta, för oss tog det uppemot 15 minuter, häll tomatsåsen runt omkring och lägg på locket. Låt det koka en stund till.
  8. Skär upp köttfärslimporna i pannan och servera med exempelvis risotto och gröna bönor.

Vi drack ett helt ljuvligt tegelrött vin till det här: Sfursat. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Kött och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s