Cacciucco 1 (Toscansk fiskgryta)


Cacciucco

Vi längtade efter färsk fisk, tomat, vitlök och nybakt bröd så vi provade Artusis ena recept på cacciucco (uttalas katjucko). Vi fick precis det vi längtade efter! Den här rätten rekommenderar vi verkligen att ni provar. Enkel att laga och riktigt, riktigt god. Vinägern ger den en frisk syra som är spännande.

Traditionellt har man använt nyfångad fisk, hela små fiskar och större fiskar delade i bitar. Det ska vara fisk med fast, gärna vitt, kött. Lax och fetare fiskar ger lätt en tranig smak i grytan. Vi använde filéer för att slippa rensa ben ur munnen.

På 1800-talet behövde man inte bekymra sig om utfiskning, Artusi rekommederar pigghaj, sjötunga, röd multe eller knotfisk som bra fiskar som kan varieras efter säsong. Vi fick göra lite mer research, dessutom hade vi en gravid middagsgäst som vi ville skulle kunna njuta av maten. Det blev slätvar och krokfångad torsk till sist. Här är listan över fisk som man kan äta med gott samvete.

Det här räckte till fyra vuxna (knappt för det var så gott):

  1. Finhacka 1 gul lök och sautera på låg värme i olivolja tillsammans med 2 hela vitlöksklyftor och en näve hackad bladpersilja.
  2. När löken är genomskinlig och börjar få färg lägg i 2 burkar hela skalade tomater. Låt puttra i 10 minuter.
  3. Häll i 3 deciliter vatten och omkring 1/2 deciliter vitvinsvinäger lite i taget. Smaka av så att det inte blir för mycket vinäger. Låt puttra ytterligare några minuter.
  4. Ta ut vitlöksklyftorna. Mixa såsen med en mixerstav. Lägg i 700 gram fiskfiléer av fast vit sort (se ovan för förslag och lista på ok fiskar)
  5. Låt fisken sjuda sakta i tomatsåsen tills den faller isär när du rör den med en gaffel, för våra torsk- och slätvarfiléer som vi delat på mitten tog det strax under tio minuter. Ta upp fisken och lägg åt sidan så länge.
  6. Lättrosta tjocka skivor vitt bröd. Lägg en skiva i varje tallrik, skeda över såsen. Lägg fiskbitarna överst. Ringla över lite extra olivolja. Servera med extra bröd att doppa i såsen.

Vi hade ett sprudlande friskt vin från Gavi (Piemonte) som var otroligt gott till.

Artusis bok innehåller ytterligare en version av cacciucco, en med chili, vitt vin och krossad vitlök. Den återkommer vi till.

Toscansk fiskgryta

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Huvudrätt, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cacciucco 1 (Toscansk fiskgryta)

  1. Ping: Cacciucco 2 (toskansk fisksoppa) | Artusi för svenskar

  2. Ping: Farinata gialla di magro(Soppa på bönor, kål och majsmjöl) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s