Maccheroni col pangrattato (Mac’n’cheese)


Mac'n'cheeseHär är Artusis 1800-talsrecept på Macaroni and cheese, alla amerikanska barns favoriträtt. Det är rätt likt de svenska skolmatsalarnas makaronipudding eller makaronilåda, fast utan ägg.

När vi väl kom över snobbtröskeln och provlagade det här så var det riktigt gott. Krämig mild ostsmak, tuggiga makaroner och lite knaprigt av brödsmulorna. Det är lätt att förstå varför den här rätten blev populär.

Det här räcker till 4-5 personer:

  1. Gör en lös bechamelsås genom att fräsa upp 1 rågad matsked mjöl i 30 gram smör. När det börjar skifta i färg vispa ner 6 deciliter mjölk, lite i taget. Låt koka svagt i 10 minuter.
  2. Koka 300 gram stora makaroner halva koktiden. Numera hittar man italienska maccheroni med koktid på över 10 minuter i allt fler affärer. Annars ta någon liknande pastasort.
  3. Rör ner makaronerna i bechamelsåsen tillsammans med 2 deciliter riven gruyère-ost. Låt koka på svag värme tills makaronerna känns nästan klara.
  4. Rör ner 30 gram smör och 2 deciliter riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fyll en eller ungsfasta formar till bredden, strö finrivet bröd över och gratinera på 200 grader tills det fått fin färg.

Artusi rekommenderar det här som tillbehör till kött. Vi åt det med god salsiccia och en sallad.

Thomas Jeffersson lär ha serverat mac’n’cheese i vita huset i början på 1800-talet. Men sin popularitet i de breda folklagren fick rätten när den lanserades som halvpreparat. De första kom redan före andra världskriget. Läs mer här.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Pasta, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Maccheroni col pangrattato (Mac’n’cheese)

  1. Den här rätten talar till mig, lite roligare också än falukorv och makaroner som det bänder att jag ror ihop till barnen.

  2. Ping: Gelato di Tutti i Frutti (tuttifrutti-sorbet) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s