Budino alla genovese (timbal på kalv och kyckling)


Timbal på kalvkött och kycklingDet här blev riktigt gott. Milda, fina smaker som påminner om Wallenbergare. Och om vi inte hade haft den här bloggen hade vi förmodligen aldrig någonsin varken lagat eller ätit timbal. Roligt, ungefär som när man läser en bok man tror man inte ska gilla och som visar sig vara fantastisk.

Detta räcker till 4-5 personer:

  1. Finhacka en kycklingfilé (130 gram), 150 gram kalvrygg och 50 gram parmaskinka. Här är kommer en mezzaluna-kniv verkligen till sin rätt, så har ni en sån liggande så är det dags att ta fram den nu. Den som är lat använder färdig färs.
  2. Mortla köttet tillsammans med en deciliter finriven parmesanost, 30 gram smör och en tesked salt. Artusi skriver att smeten ska vara så fin att man skulle kunna pressa den genom en sil. För att lyckas med det mortlade vi lite i taget.
  3. Gör en liten sats bechamelsås genom att röra ihop en matsked smör med en halv matsked mjöl i en panna på medelhög värme. När det börjar få färg vispa ner tre deciliter mjölk, lite i taget. Fortsätt röra tills det tjocknar. Såsen ska vara som en mjuk kräm. Är den för fast så häll i lite mer mjölk.
  4. Ta tre matskedar av bechamelsåsen och rör ner i det hackade köttet tillsammans med 3 ägg och ett tiotal riv på en muskotnöt. Blanda väl, vi använde en elvisp.
  5. Smörj små formar med smör och fyll med smeten.
  6. Grädda dem i ett vattenbad i ugnen tills de blivit fasta och börjat släppa från sidorna och fått lite färg.
  7. Skaka ut timbalerna ur formarna och servera med något smakrikt grönt, som zucchini, gröna ärtor eller nykokt spenat.

Artusis bok innehåller flera timbal-recept. Strax efter det här kommer Budino di cervelli di maiale, timbal på grishjärna. Undrar varför det inte blev mer populärt? Fast vad vet vi, det kanske är jättegott.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fågel, Huvudrätt, Kött, Långkok och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Budino alla genovese (timbal på kalv och kyckling)

  1. Katarina skriver:

    Ser utsökt ut!!! Älskar kalvkött och vräkte i mig just dylikt med svampsås och ostgratinerad polenta då jag var på utflykt med föräldrarna till Ventimiglia för ett litet tag sedan. Men timbaler fanns inte…

  2. Ping: Zucchini ripieni di grasso (fyllda zucchini med kött) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s